Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Svaki put kada dođem ovde da pronađem neke odgovore o zlu, o tome zašto bi bilo ko uradio nešto tako strašno nikada ne uspem. Stavljali su u plitke jame 15 do 20 ljudi da stoje uspravno i onda ih ubijali maljem zbog imena, vere i nacije. Ovde, gde stojimo na kostima, sve teorije padaju u vodu. Ništa taj čin ne može racionalno da se objasni. Kad god smo ovde setimo se najstrašnijih stvari koje su pogodile naš narod, a ostalo vreme kao da ne mislimo o tome – počeo je govor predesednik Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

-Ako je to bio pokušaj da se uništi ceo jedan narod, pokušaj je propao. Svi mi smo deca, i rođaci tih ljudi. Niko od nas nema celo porodično stablo i za to smo uz našu braću Jevreje. A ko je spreman da o tome govori? Govori li se o tome na Zapadu? Naravno da se ne govori.  U Jasenovcu je stradalo više Srba, Jevreja i Roma nego što ja nas svh zajedno Srba, Bošnjaka i Hrvata stradalo na području bivšpe SFRJ od 1941. godine naovamo. Budućnost našeg naroda će biti mnogo teža od sadašnjice i živimo mnogo bolje nego što želimo da priznamo. Danas živimo u miru, osim što nam ne daju da budemo svoj na svome i da budemo slobodni, ne daju nam da sami donosimo svoje odluke, pokušavaju da nas promene, da budemo kakvi su i oni, da nas teraju da se izvinjavamo i za šta nismo krivi – naglasio je Vučić.

Kazao je da je naš najveći interes da sačuvamo mir i da imamo dece, da imamo mnogo više mladih koji će da znaju da imamo jedni druge.

-Vi ovde u Srpskoj nemate nikoga drugog, već samo vašu Srbiju i srpski narod. Mi imamo vas u Srpskoj, ljude koji žive u drugim državama. Da čuvamo svoj srpski rod i da nam niko nikada ne  zabrani da se dičimo svoji prezimenima – od ličkih do hercegovačkih do onih iz istočne Srbije. Da sučavamo ćirilično pismo, da ne dozvolimo da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i da gledamo uvek kako da sačuvamo mir. Da nikada ne gazimo po našim žrtvama, da ne zaboravimo ni Jasenovac, ni Prebilovac ni Kraljevo, Da ne zaboravimo šta je Hegel rekao- istorija nas uči da ništa nismo naučili.

– Oni koji su ovde ubijani, ubijani su samo zato što su Srbi, Romi i Jevreji. Nisu birali društvo, odvajali su decu od majki, braću od sestara…sada biraju društvo da polože cvet. Ovde je smrt bila lakša od života. Zašto su ubijali hiljade dece i zašto i danas o tome ne može da se govori. Zato što su ubijali srpsku decu, i ma koliko se mi trudili da pokažemo dobru volju, nikada srpski narod neće biti mali i slab koliko bi to drugi  želeli. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije preterano naoružana i suviše militarizovana.

Kako je rekao,ovo je jedinstven logor, a najteži zločin koji je ovde izvršen je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo i nešto o čemu naša deca moraju da uče.

– Mi moramo da govorimo o Jasenovcu jer će drugi da ćute o tome, jer su u Jasenovcu najviše stradali Srbi, a Srbi nisu narod do koga im je stalo i koga treba preterano žaliti.

Takođe je izjavio:

-Pokušaćemo da budemo normalni uprkos ludilu u koje je svet zapao, da osudimo svako nasilje i upotrebu sile. Da se bavimo sobom, ne ugrožavajući druge, i da tražimo mir za sebe i sve oko nas. Želimo da dobra volja i ono što je najvažnije, mir preovladaju na ovim prostorima. Zahvalan sam što, po ko zna koji put, zajednički obeležavamo i praznike i dane stradanja, kao i svetovne i duhovne blagdane i što zajedno gledamo kako da pronađemo način da opstanemo.

Izvor24sedam