Uzrok požara u zgradi Investiociono- razvojne banke Republike Srpske još nije poznat. Dežurni tužilac je obavio uviđaj sa službenicima Policijske uprave Banjaluka i vještakom za eksplozije, havarije i požare iz Јedinice za forenziku MUP-a Srpske. Čeka se ocjena vještaka elektrotehničke struke i protivpožarne zaštite. Iz ove banke ponavljaju – sva originalna dokumenta i arhiva su potpuno sačuvana.

Vještaci elektrotehničke struke i protivpožarne zaštite danas su pregledali zgarište. Šta je uzrok požara u zgradi Investiociono- razvojne banke još se ne zna.

– Tužilac je naložila policijskim službenicima PU Banjaluka da preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere, kao i vještačenja po vještaku elektro-tehničke i protiv-požarne struke sa ciljem utvrđivanja uzroka požara, te da li eventualno postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo – navela je portparolka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović.

Završetak istrage čekaju i zaposleni u IRB.

Nadaju se da bi do kraja sedmice mogli da osposobe dio kancelarija i nastave sa radom.

– Naš dio koji je oštećen direktno od požara se nalazi na drugom spratu. To je sektor za računovosdtvo i finansije. Ostali dio naših prostorija je uglavnom zaprljan, zadimljen i od gareži. Potrebno ga je očistiti i privesti namjeni – istakao je Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske

Vrhovac još jednom ponavlja – nema govora o eventuelnoj šteti na dokumentaciji Investiociono – razvojne banke .

– Kompletna arhiva, naša dokumentacija u arhivi je sačuvana u potpunosti i nije oštećena u požaru. Znači, tiče se registratora u papirnoj formi, tiče se mjenica i ostale dokumentacije koja se čuva u protivpožarnim ormarima i server sala koja je u potpunosti neoštećena – naveo je Vrhovac.

Štetu zbrajaju i zakupci poslovnih prostora. U stomatološkoj ordinaciji kažu – milionska ulaganja nestala su u trenu.

Tridesetak zaposlenih trenutno nema gdje da se vrati i ne zna se kada će ordinacija moći da nastavi sa radom.

– Sva oprema je digitalna, savremena, skeneri, dijagnostički uređaji, apsolutno sve što je u ovom dijelu gdje je probila vatra, što nije uništila vatra, uništila je voda koja se slijevala i kroz plafone – navela je Dajana Ugrenović, menadžer ordinacije Simić dent.

Požar u zgradi Investiciono- razvojne banke izbio je u noći sa 31. aprila na 1.maj.

Najveću štetu, uz prostorije IRB, pretrpjeli su stomatološka ordinacija i ugostiteljski objekat u prizemlju.

Za razmjere štete i uzrok požara čeka se riječ sudskih vještaka.

Autor: RTRS