Vlada Republike Srpske poslala je jedini istinski izvještaj o situaciji u BiH organima UN, a Kristijan Šmit je obmanuo javnost jer je izvještaj poslao generalnom sekretaru UN, a ne Savjetu bezbjednosti, izjavio je Srni potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić.

Šulić je rekao da Šmit, koji se i dalje lažno predstavlja kao visoki predstavnik, zapravo obmanjuje domaću, evropsku i svjetsku javnost.

– To što je poslao Šmit, poslao je generalnom sekretaru UN, a ne Savjetu bezbjednosti. To je velika razlika, jer Savjet bezbjednosti, kao i institucije Srpske, smatra da Šmit nije legalno i legitimno izabran za visokog predstavnika – rekao je Šulić komentarišući Šmitov izvještaj u kome se obrušio na Srpsku.

On je ocijenio da je Šmit opet pokazuje da ne poznaje Dejton, jer bi u suprotnom znao da su jedini koji se zalažu za taj sporazum upravo političari iz Srpske, prvenstveno SNSD-a zajedno sa njenim liderom Miloradom Dodikom.

– Očigledno je i da je gospodin Šmit u potpunosti i za manje od godinu boravka u BiH kao turista postao naklonjen sarajevskom političkom establišmentu. Žalosno je da se neke diplomate koje dolaze iz velikih zemalja tako brzo i lako uklapaju u sarajevski kliše – ocijenio je Šulić.

On je konstatovao da Šmit za Srpsku i dalje ostaje njemački turista, koji će to biti sve dok njega ili nekog drugog za visokog predstavnika legalno ne izabere SB UN.

– Srpska ostaje pri svom principijelnom stavu da OHR ne treba više postojati u BiH, jer njegova funkcija nije unaprijedila međusobne odnose već je produbila krizu u BiH – rekao je Šulić.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, ponovo se u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN obrušio na Republiku Srpsku, navodeći da njene “vlasti rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija”, a u negativnom kontekstu je pominjao i proslavu Dana Republike.

Savjet bezbjednosti UN razmatraće na sjednici 11. maja o situaciji u BiH.

Autor: SRNA/RTRS