Milioni ljudi širom sveta pate od anksioznih poremećaja, koji im otežavaju izbore u životu. Povećan nivo stresa negativno utiče i na fizičko zdravlje.

Postoji više pametnih tehnika koje vam mogu pomoći da se brzo oslobodite stresa, ali prvo da razumemo šta koji prst predstavlja i njegovo značenje po drevnoj japanskoj metodi.

Palac: To je ono što vam pomaže da se oslobodite anksioznosti i višestrukih briga.
Kažiprst: Predstavlja vaše strahove.
Srednji prst: Bes i gorčina se mogu boriti kroz ovaj prst.
Domali prst: Možete se osloboditi melanholije i depresije.
Mali prst: Tu se nalazi vaše samopoštovanje, što vam nudi optimizam u životu.

1. Svaki prst držite pesnicom

Prvi korak je da uhvatite svaki prst suprotnom rukom i držite ga čvrsto u pesnici. Počinjete sa palcem i ponavljate sa svakim prstom. Morate držati svaki prst 1-2 minuta. Nakon nekog vremena, počećete da osećate puls i tada ćete znati da tehnika zaista funkcioniše.Ovu vežbu možete ponavljati svakodnevno i možda ćete primetiti koliko se bolje nosite sa stresom i anksioznošću u svom svakodnevnom životu.

2. Pritisnite sredinu dlana

Možete kombinovati vežbu prstiju pomenutu iznad sa ovom metodom pritiska. Jednostavno primenite blagi pritisak na sredinu dlana suprotnim palcem najmanje 1 minut. Takođe možete masirati ovu tačku u pokretima u smeru suprotnom od kazaljke na satu i možda ćete primetiti da vam ubrzani otkucaji srca opadaju.

3. Udahnite malo stomakom

Prvi korak ovde je pronalaženje udobnog mesta, bilo da sedite ili ležite. Zatim ćete morati da stavite jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Duboko udahnite, ali kroz stomak, a ne kroz grudi. Na ovaj način, vaš stomak će gurnuti vašu ruku nagore, ali će vam grudi ostati bez pokreta. Možete da izdahnete sa stisnutim usnama, kao da pokušavate da zviždite. Ruka na vašem stomaku treba da se vrati unutra. U stvari, možete koristiti tu ruku da izbacite sav vazduh iz stomaka. Ovu vežbu možete ponoviti 3 do 10 puta. Nemojte žuriti, ali dajte svojim dahom onoliko vremena koliko je potrebno. Moraćete da uzmete u obzir kako se osećate zbog ove metode i ako vam poboljša broj otkucaja srca, onda možete da nastavite sa tim.

4. Istezanje je vaš prijatelj

Za ovo, moraćete da ustanete, razmaknite noge i stavite ruke iza leđa. Držite dva kraja peškira. Zatim se sagnite napred sa glavom okrenutom prema zemlji. Možete početi da pomerate ruke gore-dole dok još uvek držite peškir.

5. Vežbajte pažnju

Svesnost je praksa u kojoj se potpuno koncentrišemo na svoje misli i osećanja. Radi se o potpunoj koncentraciji na sadašnji život, bez obzira na to kako on izgleda. A postoji način na koji to možete učiniti disanjem:

  • Prvo, morate pronaći vreme i mesto gde možete ostati mirni i koncentrisati se na svoj unutrašnji um. To može biti u metrou na putu kući, pod tušem ili dok pripremate večeru.
  • Koncentrišite se na svoje disanje tako što ćete primetiti kretanje stomaka dok udišete i izdišete. Zaboravite sve ostalo što vam se ruga u mozgu.
  • Pokušajte da ostanete u tom mirnom stanju najmanje 5 minuta i ne dozvolite da vam druge misli uđu u um. Trebalo bi da se fokusirate samo na svoje disanje.

 

Izvor: novosti.rs