U Pozorištu Prijedor održana je svečana akademija povodom 30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske. Akademiju su organizovali Omladinska organizacija “Princip” i neformalna grupa građana “Samopoštovanje”.

Veličanstvena akademija je trajala duže nego što su organizatori planirali. Razlog ovome su bili nebrojeni aplauzi koji su pratili scene na bini. Mnogi od prisutnih nisu uspjeli da suzbiju emocije, pa su potekle i suze.

Glumac prijedorskog Pozorišta Dean Batoz je u ulozi prijedorskog majora Zorana Karlice podsjetio na značaj narodnog heroja Milana Tepića, te dešavanja ratna među kojima je i smrt 12 beba u Banjaluci. Pjevač iz Bijeljine Rodoljub Vulović Roki otpjevao je svoju pjesmu o 5. kozarskoj brigadi, Republici Srpskoj, pukovniku Čoliću.

Učešće su uzeli i KUD Kozara iz Čirkin polja, pjevač Dejan Ćulum, gitarista Nebojša Aleksić sa svojom grupom, te ratna grupa B43 i Predrag Miljatović.

Komandant odbrane Kozarske Dubice u septembru 1995. i komandant 12. krajiške brigade Pantelija Ćurguz izjavio je da su tokom akademije evocirane uspomene na odlučujuće ratne momente.

– Podsjetili smo se na odlučujuće bitke, na naše najhrabrije drugove, saborce koji su dali svoje živote. Ja se usuđujem reći kao neko ko je rukovodio da smo mi zaista najslavnija vojska koju je srpski narod imao na ovim prostorima. Obezbijedili smo nešto najvrijednije u odnosu na sve prethodne bitke, ratove i generacije i mislim da bi bilo neoprostivo upropastiti ovo što imamo – istakao je Ćurguz.

Potpredsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Slaviša Kneginjić izjavio je da su svi bivši pripadnici Vojske RS doživjeli snažne emocije tokom akademije.

– Nadamo se da će ovo postati redovno i da ćemo na ovakav način pokazivati ljubav prema RS i svim našim borcima. Poruka je da mora postojati jedinstvo i sloga srpskog naroda – rekao je Kneginjić.

Akademija je počela potresnim stihovima o stradanju Srba u Donjoj Gradini u Drugom svjetskom ratu iz pjesme “Jasenovac” književnika Bore Kapetanovića koji je učestvovao u programu i recitovao i pjesmu “Daleko je Sana river”.

Izvor: sanamedia