Prijedor će sedmi put učestvovati u velikom projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u okviru kojeg ove godine dolazi 500 srpske djece sa prostora južne srpske pokrajine.

Djeca iz Leposavića, Sočanice i Leške, njih 46, boraviće u Prijedoru od 25. juna do 2. jula kao gosti učenika i roditelja Osnovne škole “Dositej Obradović”.

Ovo je saopšteno nakon večerašnjeg sastanka predsjednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova sa direktorom OŠ “Dositej Obradović” Ginom Gruban, načelnikom Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monjom Kasalović i roditelja domaćina djeci sa Kosova i Metohije.

– Škola i grad Prijedor organizuju za svoje goste raznovrstan program tokom sedmodnevnog boravka gostima sa Kosova i Metohije. Ova škola će se u toku boravka djece iz Leposavića bratimiti sa OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Sočanice – potvrdila je nakon sastanka direktor Škole Gina Gruban.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izrazila je zadovoljstvo što je Odbor poslao molbu da Prijedor učestvuje u ovogodišnjem desetom jubilarnom projektu i što će grad podržati aktivnosti tokom sedmodnevnog boravka djece u Prijedoru.

U ovom projektu u Republici Srpskoj do sada je u 35 lokalnih zajednica proteklih godina boravilo više od 5.000 srpske djece sa Kosmeta.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov je zahvalio rukovodstvu Škole, porodicama i učenicima koji su i među 147 osnovnih i srednjih škola Republike Srpske koji su podržali izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Autor: SRNA/RTRS