Јasno je da je sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH protekla u okvirima samo jedne strane istine, a ta istina ne oslikava stvarno stanje u BiH, istakao je za Pečat Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

– Pokazalo se da visoki predstavnici već dugi niz godina podnose izvještaje koje ne odgovaraju stvarnom stanju u BiH, a u to se uklapaju i ambasadori BiH u UN. Veliki broj članica SB nije upoznat sa pravim stanjem u BiH, dok su neke zemlje koje imaju svoje ambasade u BiH, pod direktnim su uticajem tih ambasada – naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, došao u Njujork, samo da bi spriječio njegovo obraćanje pred Savjetom bezbjednosti.

– Nisam imao ništa protiv da se i on obrati, ali žao mi je što je misija BiH pri UN uradila sve kako se ja ne bi obratio SB i iznio istinu o tome kakvo je pravo stanje. Naravno, mi smo našli drugi način, kako bi to predstavili – dodao je Tegeltija.

Naveo je i problem rada diplomatsko konzularne mreže BiH.

– Ona se često zloupotrebljava u interesu samo jednog naroda, i samo oni imaju pravo da iznose stavove u BiH. To govori o tome kakvo je stanje u BiH. Moramo sve uraditi da istina dođe do svih, kako bi i u UN saznali prav istinu o stanju u BiH – rekao je Tegeltija.

Ipak, istina je ipak rečena brojnim ambasadorima.

– Kada ste došli da govorite istinu, niko vas ne može spriječiti u tome. Iskoristio sam naše prijateljske odnose sa pojedinim ambasadama kako bi ih upoznao i o stavovima druge strane. Imao sam razgovore sa ambasadorima Kine i Rusije u UN. Ohrabrujuće je da oni jako dobro znaju stvarno stanje u BiH, i sa tim će upoznati i Savjet bezbjednosti i UN – poručio je Tegletija.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglašava da su izvještaji Kristijana Šmita i Šefika Džaferovića gotovo identični.

– Izvještaj Šmita i ono što je govorio Džaferović su dvije strane iste medalje. To su gotovo identični izvještaji samo što su predstvljeni na različite načine. Pokušava se da se to predstavi kao jedina istina o BiH, ali svima je jasno da u BiH postoje brojni problemi, koje oni nisu apostrofirali – naglasio je Tegletija.

On je istakao da se ne slaže sa stavovima pojedinih ambasada u BiH, jer te ambasade na vrlo čudan način izvještavaju svoje vlade o stanju  BiH, i onda na veoma sličan način one obavještavaju svoje ambasade u UN.

– Tu su brojni elementi pristrasnosti. Ali i pored toga, ne smijemo prestati iznositi pravo stanje i ambasadama Velike Britanije i SAD. Evidentno je da ono što navode nisu ključni problemi, a pogotovo nisu ključni akteri za ono što oni definišu kao krivce u BiH. Trudiću se da im prikažem sliku BiH onako kako zaista i izgleda – kaže Tegeltija.

Tegeltija je protumačio da sarajevska politika pokušava da od Šmita napravi tužioca koji će optužiti neke ljude BiH da krše Detonski sporazum.

– Namjera im je bila da CIK pretvore u “prijeki sud” koji bi izvrašvao te tužbene zahtjeve koje bi podnosio Šmit. Za njegov izvještaj se može reći da je tendenciozan, sastoji se od mnogo neistina i ni na koji način ne oslikava pravo stanje u BiH – zaključio je Tegeltija za Pečat.

Autor: RTRS