Članovi Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme “Anemona” od petka borave na Kozari. Ova planina za njih je terapija, tu je dobro druženje, a ujedno se dosta i nauči kako se lakše boriti s ovim oboljenjem.

Ujedno je ovo bila prilika da se obilježi Svjetski dan oboljelih od astme, a bilo je riječi o neujednačenom pristupu kod dijagnostifikovanja i liječenja ove bolesti.

“Malo je bolesti gdje imamo tako dobro napravljen protokol, kao što je slučaj sa astmom. Ali nažalost, vrlo često se ne primjenjuje. Postoje brojni problemi. Tako u nekim zemljama nema pristupa liječenju, a u nekim nije isti pristup djeci i odraslima”.,  rekao je dr Branislav Lolić, pedijatar alergolog, koji je dugododišnji stručni saradnik “Anemone”.

Ovu djecu je posjetio i zamjenik gradonačelnika Prijedora, koji je  poručio da je grad tu da ih podrži.

– U ime Gradska uprave se zahvaljujem  Ilinki Mecuri, jer radi važan posao. Mogu da obećam da ćemo i ubuduće da podržavamo njene aktivnosti,na radost naših najmlađih sugrađana koji imaju probleme sa respiratornim bolestima – poručioje Kovačević.

Kozara je pravo mjesto za one koji imaju respiratona oboljena, i djeca sa astmom ovdje dišu u pravom smislu te riječi, pručuju iz “Anemone”

–  Kad kažem dišu, mislim na to da  im ova pumpica sa lijekom ne treba dok su na Koazri. To je nešto što im treba u gradu, ali dok su ovdje oni dišu. Znate li šta to znači za njih, disati punim plućima?  – rekla je Macura.

Gosti na Kozari su bili i predstavnici Udurženja dijabetičara, takoda je bilo riječi o tome kako zajedničkim snagama stvoriti bolju podršku porodicama djece sa hroničnim nezaraznim bolestima.Z.J.

Izvor: kozarski