Manifestacija pod nazivom “Predstavljanja grada Prijedora” počela je večeras izložbama u Novom Sadu.

Program “Predstavljanje grada Prijedora” trajaće do 24. maja u Likovnom salonu i na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Početak manifestacije su ozvaničile izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora i izložba u organizaciji Muzeja Kozare posvećenoj istoriji likovnog stvaralaštva u Prijedoru.

Član Gradskog vijeća za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić rekao je na otvaranju da su dva grada vezana neraskidivim sponama, a da će na ovaj način približiti Novosađanima esencijalni deo života koji se odvija u Prijedoru.

On je naveo da će Novi Sad uvijek podržati kulturnu razmjenu sa gradovima Republike Srpske.

– Srbija i Republika Srpska su jedno i uvijek će to biti, bez obzira na formalno-pravne okvire koji nas određuju – zaključio je Rožić.

Na ceremeoniji otvaranja obratila se i načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović.

U okviru “Predstavljanja Grada Prijedora” biće održano predavanje “Arheološka istraživanja u dolini Sane” kustosa Daniele Radosavac, promocija publikacija Muzeja Kozare odnosno programa “Godine stradanja 1941/42” kustosa Vedrane Adamović, kao i program “Etnološka istraživanja na području Prijedora” kustosa Marije Radaković.

Završnica manifestacije biće u znaku turističke promocije Prijedora, koja će biti održana 24. maja u novosadskom Likovnom salonu.

Autor: SRNA/RTRS