U subotu će na aerodromu „Urije“ u Prijedoru biti održan aeromiting povodom obilježavanja 80 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije kao i 70 godina postojanja Aero-kluba „Prijedor“.

U aeromitingu će učestvovati oko 30 letilica iz svih zemlja bivše Jugoslavije. Takođe će biti promovisana i monografija “Sedamdeset godina Aerokluba Prijedor”

Član Odbora za pripremu i izdavanje monografije Tomislav Prpoš podsjeća da je tokom 70 godina postojanja prijedorski Aero-klub mijenjao nazive, ali da rad nije prekidao.

aeromitingu će učestvovati oko 30 letilica iz svih zemlja bivše Jugoslavije. Takođe će biti promovisana i monografija “Sedamdeset godina Aerokluba Prijedor”

Član Odbora za pripremu i izdavanje monografije Tomislav Prpoš podsjeća da je tokom 70 godina postojanja prijedorski Aero-klub mijenjao nazive, ali da rad nije prekidao.

– Aeroklub „Prijedor“ osnovan je davne 1952. godine. Svi uspjesi i rezultati tokom sedam decenija postojanja prikazani su u monografiji. Zaista smo ponosni na izdavnaje monografije i kontinuiran rad Aero-kluba „Prijedor“ . Ovaj Aero-klub obuhvata nekoliko segmenata, a koji  su važni i istaknuti u ovoj monografiji, a to je sama disciplina kojom se bavi vazduhoplovni sport padobranstvo, motorno letenje, jedriličarstvo i sad već ovi savremeniji sportovi kao što su zmajarstvo i dronovi i sve to polako dolazi na naš aerodrom-rekao je Prpoš.

Osim 70 godina postojanja prijedorskog „Aero-kluba“ u subotu će biti obilježeno i 80 godina od formiranja Prve partizanske avijacije na Aerodromu “Urije”. Rukovodilac jedriličarske sekcije Ljubiša Aramanda ističe da će  od 12 časova posjetioci  na aerodromu moći da uživaju u spektakularnom aeromitingu.

– Znači 30-tak lijepih letjelica će doći na naš aerodrom, zatim četiri, pet helikoptera kao i žiro helikopteri iz Sarajeva, a zvijezda će biti Galeb G2 koji će sletjeti prvi put na Aerodrom „Urije“.  Pored toga učešće će uzeti i jedrilice i „Red Bul“ pilot Petar Podlunšek sa Ekstra 300. To su naši građani gledali preko televizije, a u subotu će moći uživo da vide u Prijedoru kako to ozgleda sa divnim efektima – rekao je Aramanda.

Na prijedorski aerodrom u subotu će sletjeti i balon iz Mostara. Na ovom aeromitingu srešće se piloti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske  i Bosne i Hercegovine.

Neki od njih bili su u Jugoslovenskoj narodnoj armiji i nakon 30 godina vidjeće se ponovo.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ova dva jubileja na prijedorskom aerodromu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: Srpskainfo