Kancelarija visokog predstavnika je nešto čemu nema mjesta u demokratskom svijetu, izjavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović, gostujući u emisiji Telering.

Ona je ponovila da postoji procedura izbora i imenovanja visokog predstavnika, ali, sve i da je izabran legalno, on nema pravo da se miješa u neke poslove, kao što to radi sada.

Sankcije bilo kome ne doprinose ničemu, niti su ikada išta popravile u Bosni i Hercegovini, naglasila je predsjednica Republike. Tako ni sankcije koje je Velika Britanija uvela lično njoj, navodi, neće riješiti probleme zbog kojih su uvedene, već su pokazale potpuno odsustvo diplomatije.

– Što se tiče sankcija, one su usmjerene na one koji ovdje govore istinu, a istina je da ovdje ima problema koji su proizvod domaćih faktora, ali bili bi ti problemi daleko manji da nisu postojali ti međunarodni faktori koji sada uvode sankcije i navodili vodu na jednu stranu i uporno pokazivali jedan neizbalansiran pristup, što je jako pogrešno u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH – istakla je Cvijanović.

Savjet ministara BiH juče nije usvojio sredstva za održavanje izbora. SNSD je, kaže Cvijanović, bio za, iako razumije frustraciju najveće hrvatske stranke u BiH. Ono što je HDZ tražio, smatra Cvijanović, trebalo je uvažiti, jer Ustav BiH dao je pravo na konstitutivnost i ravnopravnost, pa tako i hvratski narod ima pravo na legitimnog predstavnika.

– SNSD je pokazao svoju opredjeljenost da izbora bude. Mi želimo da izbora bude, ali i dalje razumijemo da postoji problem između bošnjačke i hrvatske političke komponente da se dođe do određenih odgovora. Vrijeme curi i tu smo gdje smo, ali mislim da će izbora biti – istakla je Cvijanović.

Autor: RTRS