Uoči ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Zijad Mutap i drugi u vezi sa slučajem Dženan Memić, novinari su razgovarali sa Davorom Dragičevićem koji još uvijek iz protesta boravi pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH tražeći pravdu i privođenje ubica njegovog sina Davida.

Simbolično kaže, zelenu površinu na kojoj je smješten ne želi kositi jer je to slika države, kako kaže, zarasle u korupciju. Nadu polaže u nekoliko sastanaka, među kojima je i onaj sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Dragičević je uoči ročišta za N1 rekao da je već 54. dan pred Sudom BiH. Kako kaže, pružena mu je velika podrška.

– Narod mi olakšava boravak ovdje, slobodno mogu reći da sam se ovdje navikao i da mi je ljepše nego u vlastitoj kući jer je nažalost MUP Republike Srpske pred mojom kućom. Nemam nikakvih novih informacija da bi vam mogao reći, a ovu travu iza mene što vidite neću ni kositi jer je ovo personifikacija države koja je zarasla u kriminal. Očekujem sastanak sa postupajućim tužiocima na kojem ćemo biti svi i Ifet Feraget, Muriz Memić i ja – rekao je Dragičević.

Nakon tog, kaže, očekuje i sastanak sa Kristijanom Šmitom.

– Nakon sastanka ću donijeti odluku za Tužilaštvo, da li ću izaći iz svega ovoga, naravno, s tim nema nikakve veze moja advokat Ifet Feraget. Donijeću odluku o načinu na koji ću se dalje ophoditi kao i onu u vezi protesta jer mogu reći slobodno da me država BiH sada tjera na zločin. Tjera me da uradim ono što sam rekao, jer ovo je sve previše očigledno, a Milanko Kajganić (jedan od postupajućih tužilaca op.a.) je kadar MUP RS i imam mu puno toga reći na sastanku – naveo je.

Dalje je rekao da uopšte nije upitan sastanak sa Šmitom te da će do njega sigurno doći.

– Pitanje je samo datuma. Međutim, problem je što već odgađaju ta ročišta, Murizu Memiću se to desilo, zatim su odgođena i za predmet Respiratori, to je kupovina vremena i to je ono što ja neću dozvoliti. Ja sam rekao da imam svoj put i kada je riječ o Ifetu Feragetu i članovima grupe Pravda za Davida koji mi daju podršku, ja ću dati život za njih, ali ovo je moja odluka. Nema više ni razuma, ali vidjećemo. Ovdje sam 54. dan, mislili su da neću biti ni dva dana. Ne znam koliko ću ovdje ostati, čekam sastanak sa Šmitom, kasnije da popričam sa mojim advokatom i da se sa Murizom dogovorim za proteste jer je takođe i za njih otvorena mogućnost. Tužilaštvo BiH bi trebalo te proteste shvatiti kao podršku njima i vjetar u leđa da konačno razotkriju ova dva slučaja Dragičević i Memić jer je i više nego jasno šta se desilo – poručio je Dragičević.

Izvor: Srpskainfo