Ustavni sud BiH je antiustavan i ne bavi se odbranom Ustava nego kreiranjem političkog sistema – poruka je ovo učesnika okruglog stola u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske koji su u Banjaluci diskutovali o ulozi Ustavnog suda BiH.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik istakao je da je djelovanje Ustavnog suda BiH u suprotnosti sa Dejtonom i da njegove odluke ne doprinose stabilizaciji.

Nerijetko su odluke Ustavnog suda u suprotnosti sa Ustavom, kaže akademik Snježana Savić.

Posljedica ovakvog 25-ogodišnjeg djelovanja je, dodaje, kontinuiran udar na pravni poredak i stabilnost Republike Srpske.

– Ustavni sud samim Ustavom BiH predviđen je kao zaštitnik Ustava BiH, a bili smo vrlo često svjedoci da je u nekim dosadašnjim odlukama, mnogim od njih kreirao pravni poredak BiH čime je uticao na entitetski položaj, prije svega Srpske – izjavila je Savićeva.

Da sa domaćim pravosuđem Ustavni sud nema dodirnih tačaka, stava je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da ovaj sud ispunjava ulogu međunarodnog suda, da odgovara strancima, a ne BiH i da vođen stranim direktivama kreira politički sistem u BiH.

– Sama činjenica da se tamo nalaze strane sudije govori o tome da je to nonsens u pravnom poretku. To nikada nijedna zemlja nema osim BiH, da sudije Ustavnog suda, to smo gledali samo kad je bio period inkvizicije, kad je bio period kolonijalnih uprava, da su stranci bili ujedno sudije. To se nepotrebno dugo održava u BiH i time se daje do znanja da BiH je apsolutno kreirana od strane stranaca – poručio je Dodik.

Bude li nastavljena praksa donošenja neustavnih i politički obojenih odluka Ustavnog suda, u BiH se ne nazire ni pomirenje ni stabilizacija, ističe Dodik.

– Ustavni sud je donio niz antiustavnih, ništavnih odluka i proizveo našu politiku koja ide za tim da se vratimo na ustavni poredak kao jedini moguci racionalan pristup u organizaciji društvenog i političkog života. Ukoliko to ne uspijemo naravno da će Srpska kreirati svoj odnos prema tome – rekao je Dodik.

Ovlašćenjima koja sebi pripisuje, Ustavni sud na putu je da postane Vrhovni u BiH. A Republika Srpska, jasan je Dodik, to neće dozvoliti.

Autor: RTRS