Vlada i Ministarstvo finansija Republike Srpske nikad nisu zasnovali ugovorni odnos sa firmom Synergy Wealth Management s.a. iz Ženeve ni po jednom poslu, niti za bilo kakve aktivnosti, a posebno ne za poslove savjetovanja za emisiju obveznica koja se desila u aprilu 2021. godine na Londonskoj berzi.

Time je Ministarstvo finansija demantovalo pojedine portale da je Vlada Srpske prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi, navodeći da je riječ o pokušaju diskreditovanja uspješnog izlaska na međunarodno finansijsko tržište.

Kompletnu pripremu za emisiju evroobveznica na Londonskoj berzi obavili su državni službenici Ministarstva finansija i Vlade, sa pravnim i finansijskim savjetnicima sa kojima je ministarstvo sklopilo ugovore, uz Vladinu saglasnost.

Među tim savjetnicima, navode nije bilo kompanije iz Ženeve, niti su bili angažovani Dušan M. Pajić i advokat Miloš Stevanović.

– Oštro demantujemo da je na zvaničnom dokumentu “Request for proposal” (Zahtjev za prijedlogom), koji se odnosio na emisiju obveznica iz 2021. godine na Londonskoj berzi, a koji je potpisala ministarka finansija Srpske Zora Vidović, kao jedan od primalaca prijedloga za finansiranje Srpske određen i Dušan M. Pajić, jer se iz dokumenta koji je zvanično otpremljen vidi da je za prijem ponuda zadužena jedino pomoćnica ministra za upravljanje dugom Bojana Vasiljević Poljašević – ističu iz Vlade Srpske.

Vasiljević Poljašević za našu televiziju potvrđuje – Vlada nije sklopila ugovor sa ovom konsultantskom kompanijom.

– Da, jesmo imali kontakt sa njima, ali nikakav ugovor nije potpisan sa njima, niti su dobili da rade u ime i za račun Republike Srpske – izjavila je pomoćnica ministra finansija za upravljanje dugom Bojana Vasiljević Poljašević.

Iz Ministarstva finansija navode da je kompanija iz Ženeve samo jedna od konsultantskih kuća koja je nudila usluge Ministarstvu finansija.

Kompanija iz Ženeve, navode iz Ministarstva, za konsukltantske usluge tražila je 250.000 evra, dok pojedini portali tvrde da je ovoj komapniji ponuđeno 300.000 evra.

– Ko to ne bi prihvatio 50.000 evra više od traženog iznosa?”. Oštro demantujemo tvrdnje da je prijedlog kompanije Synergy Wealth Management za proviziju bio 0.5 odsto iznosa emitovanih obveznica, kao i navode da im je ministarka finansija ponudila 300.000 evra – navode iz Vlade Srpske.

Pošto uslovi nisu bili prihvatljivi, u Ministarstvu je odlučeno da posao mogu završiti sopstvenim resursima i izaći na Londonsku berzu.

Potom su obavijestili kompaniju da neće prihvatiti njihovuu ponudu i da nema potrebe da kontaktiraju banke.

U Vladi ističu da je Londonska berza jedna od najzahtjevnijih na svijetu, i da se Srpska ovi, pokazala kao odgovoran investitor.

– Što podrazumijeva da smo prošli najstožije kriterijume, da smo pod najvećim monitoringom da smo emitovali obveznice na jednak način kako to rade SAD, Belgija, Njemačka, sve razvijenije zemlje – naglasila je Vasiljević Poljaševićeva.

Srpska je izlaskom na Londonsku berzu postala i prepoznatljiva na međunarodnom finansijom tržištu – navode ekonomisti, podsjećajući da je istoj praksi pribjegavala i Srbija.

– Svaki privrednik, preduzeće, ekonomista zna da je bolje da imamo više različitih izvora finansiranja. Treba da vidimo i ostale ekonomske sisteme koliko se zadužuju, kada je izašla Srbija, drugi ekonomski sistemi u inostranstvu i meni je to pokazatelj razvoja – rekao je ekonomista Saša Stevanović.

U Vladi zaključuju da su, kako kažu, maliciozni tekstovi i potpuno neosnovane tužbe produkt skorašnje presude arbitražnog suda u Vašingtonu kada je Republika Srpska izgubila spor po tužbi preduzeća iz Slovenije, i da je to pokušaj da se na ovaj način “iznudi”, bilo koja marka iz budžeta Srpske, a na štetu naših građana i privrede.

Autor: RTRS