Sjednica Glavnog odbora SDS na kojoj je trebalo da bude odlučeno koga će ta stranka kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH neće biti održana sutra, kako je ranije najavljivano.

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione političke partije u Srpskoj tvrde da je datum održavanja planirane sjednice, koji je već nekoliko puta pomijeran, do daljeg nepoznat.

Oni otkrivaju da je u ponedjeljak, 6. juna, planirano da bude održana sjednica Predsjedništva SDS na kojoj će se raspravljati o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH. Međutim, sagovornici našeg portala tvrde da čak ni to nije potpuno sigurno, budući da je tog dana zakazana i Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

– Budući da će predsjednik SDS, Mirko Šarović, prisustvovati navedenoj sjednici parlamenta Srpske, moguće je da planirana sjednica Predsjedništva stranke bude pomjerena za neki drugi dan – ističu naši izvori.

Da podsjetimo, predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, prije dvije sedmice je za Srpskainfo izjavio da je “orijentaciono dogovoreno” da se sjednica Glavnog odbora održi 5. juna.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Naš dogovor na posljednjoj sednici predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi – rekao nam je tada Miličević.

Ono što očigledno nije “pripremljeno”, a što je dovelo do novog odlaganja odluke o kandidatu za jednu od najvažnijih inokosnih funkcija, prema tvrdnjama izvora Srpskainfo, jeste to da u vrhu SDS još nisu sigurni koga treba da kandiduju – Mirka Šarovića ili Milana Miličevića.

– I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Miličević uživa veću podršku šireg stranačkog članstva, dok Šarović ima većinu u Predsjedništvu i Glavnom odboru SDS. Planirano je da se to pitanje konačno presiječe na sjednici stranačkog predsjedništva u ponedjeljak, a zatim da se sa prijedlozima kandidata ide na Glavni odbor. Na ovoliko odlaganje objavljivanja imena kandidata ima uticaj i to što pojedini visoki stranački funkcioneri smatraju da bi SDS trebalo da sačeka da “prvi korak” napravi SNSD, odnosno da prvo bude poznato koga će ta stranka imenovati kao kandidata za Predsjedništvo BiH, a da onda SDS procijeni ko ima veće šanse za pobjedu, Šarović ili Miličević. Zbog toga nije isključeno ni to da se sa imenom kandidata oteže bukvalno do posljednjeg časa, sve dok to ne uradi SNSD – tvrde naši sagovornici.

Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladin Stanić, za Srpskainfo kaže da ne smatra da njegova stranka previše “oteže” s izborom kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao ni da beskrajno odlaganje odluke otvara spekulacije o unutrašnjim trzavicama u SDS.

– Ne postoji ni najmanji razdor u SDS kad je u pitanju imenovanje našeg kandidata za jednu od najvažnijih pojedinačnih funkcija. Ovdje se isključivo radi o demokratskim procedurama, koje su normalne i potrebne da se ispoštuju u jednoj velikoj stranci kakva je SDS. Vremena za podnošenje kandidature još ima i budite sigurni da će SDS izabrati najboljeg kandidata, koji će pobijediti suparnika iz vladajućeg režima – tvrdi Stanić.

Izvor: Srpskainfo