Optuženi u predmetu “Dobrovoljačka” uputili su zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da ih zaštite od proizvoljnog postupanja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba iz VSTV-a BiH.

U svom zahtjevu, optuženi traže da ih se zaštiti i ispita postupanje tužilaca koji su podigli optužnicu. Smatraju da su oni koji su radili na predmetu zanemarili ranije dokaze, vještačenja i odluke međunarodnih sudova o ovom slučaju.

Osim VSTV-u, prijava je poslata i Uredu visokog predstavnika, OSCE-u, raznim ambasadama te glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeu Brammertzu, a odbrana optuženih je još ranije najavila tužbu adresiranu na glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića.

Krajem aprila, Tužilaštvo BiH je podiglo novu optužnicu “Ejup Ganić i drugi”, a sumnja se na ratni zločin počinjen početkom maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Izvor: klix.ba