U Srbiji je u srijedu uhapšen jedan od donedavnih zvaničnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov.

Njega je 31. marta smjenio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pod optužbom za veleizdaju, a koji je dan pred invaziju napustio zemlju, prenosi ukrajinski portal NV.

Prema do sada dostupnim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno sa njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, zbog sumnje da je prao novac.

O njihovom hapšenju saopštilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odjeljenja za borbu protiv korupcije, Odsjek Niš, u saradnji sa Upravom granične policije i Upravom carina, a po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su državljanina Njemačke A. A. (1986) i Ukrajinca A. N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca – saopšteno je.

Policija je na Graničnom prelazu Preševo prilikom pregleda automobila marke “BMW” kojim je upravljao A. A., dok je s njim u društvu bio A. N., pronašla neprijavljen novac u iznosu od 607.990 evra, 124.924 dolara, kao i dva smaragda.

Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih djelatnosti, namjeravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Republike Srbije.

– Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu – stoji u saopštenju policije.

Zelenski ga proglasio “veleizdajnikom”

Naumovu i njegovu suputniku prijeti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, ali ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, mogao da pokuša da trguje njima u zamjenu za svoju slobodu.

Naumov se pridružio SBU 2019. godine, a u julu 2021. imenovan je za načelnika odjeljenja unutrašnje bezbjednosti. On je napustio Ukrajinu, navode lokalni mediji, samo nekoliko sati prije početka ruske invazije, a ranije je poslao porodicu u inostranstvo. Zelenski ga je zvanično otpustio 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga “antiherojem” koji je prekršio vojnu zakletvu.

– Oni visoki vojni oficiri koji ne razumiju gdje im je otadžbina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da štite našu državu, ostaće bez svojih činova – rekao je tada Zelenski.

Ukrajinske službe pretražile su njegov trosobni stan u elitnom kompleksu u centru Kijeva koji je, kako se saznalo 2020. godine, porodica kupila po cijeni četiri puta jeftinijoj od tržišne.

Naumov je imao čin generala, piše Blic.

Izvor: Srpskainfo