Prihvatanje različitosti u ponašanju, drugačiji stavovi, otvorenost, dijalog, tolerancija… Samo su neke od vrijednosti koje nam 30 godina naglabaju iz zemalja Zapada. Mnogo duže, to su osnovni stubovi na kojima počivaju zapadne “vrijednosti”. Baš te vrijednosti doživjele su pomračenje i potpunu izopačenost ove godine. Ili su samo pokazali svoje pravo lice…

Sukob koji se dešava na teritoriji Ukrajine Evropi je izbacio na površinu sve mane i slabosti, a čini se da ih političari u BiH prate u stopu.

Tako smo posljednjih dana mogli gledati da se čitavo nebo zatvara zbog jednog diplomate koji je trebao doći u Srbiju, a sada svjedočimo opštoj histeriji zbog učešća srpskog člana Predsjedništva BiH na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu. I da stvar bude gora, najviše sikću upravo oni kojima su usta puna ekonomije i privrede. Jasno, sada koriste argument da “taj forum nije samo ekonomski, već da šalje političku poruku”. Ali kad Evropska unija zarad “poboljšanja ekonomije” traži da se maltene odreknete identiteta, to nema prizvuke politike?

Danas, tako, učešće Milorada Dodika je prokomentarisao i predsjednik SDS-a Mirko Šarović riječima da bi se “Dodik sastao sa crnim đavolom zbog izbora”. I ako zanemarimo potpuni dilentatizam u diplomatiji, najlicemjernije je to što je Šarović takvu rečenicu izrekao iz Bakua, gdje je otputovao na nekakav sastanak u društvu Šefika Džaferovića i Zlatka Lagumdžije.

Nevjerovatno djeluje činjenica da strankom kakva je SDS, apsolutni simbol Republike Srpske i važan dio njenog identiteta, rukovodi neko tako snishodljiv. Uvreženo je mišljenje da je Šarović mudar, ali da li bi mudar čovjek odlazak u Rusiju tumačio kao odlazak kod crnog đavola? I to tumačio iz Bakua.

Šarović kaže da “treba voditi računa o sastancima u ovom trenutku”. To nije nikakva mudrost, nego čist kukavičluk. A da je kukavičluk, Šarović ne treba da pročita redove ovog teksta, nego da se ugleda na ponašanje Orbana ili da pročita posljednje izjave brojnih evropskih zvaničnika. Ako ništa, da se raspita o činjenici da Makron ni pod razno ne želi da prekine diplomatsku komunikaciju s Rusijom. Štaviše, dodatno je jača i održava.

Diplomatija je zanimljiva i kompleksna, šahovska igra. Tačno, treba uvijek biti oprezan i pametan. Ali opreznost ne treba da znači savijanje kičme, stalnu snishodljivost i hod uz dlaku jednoj strani. Ako ste baš takvi, zapad vas neće posmatrati kao partnere, nego kao njihove animir dame. I ne smatra sebe autor pametnijim od Šarovića, niti ima potrebu da brani Dodika, daleko bilo… Samo ističe mišljenje da nije dobro biti saučesnik u ovom sumraku Evrope i “njenih vrijednosti”.

Izvor: banjaluka.net