U službenom automobilu ministra u Vladi Federacije BiH Nermina Đžinića pronađen je uređaj za praćenje.

„GPS afera“ otrkivena je prije nekoliko dana a navodno se odigrala 2021. godine.

Sve se zakoplikovalo kad se saznalo da je ministra energije, rudastva i industrije pratio neko iz ministarstva unutrašnih poslova Federacije BiH.

Prvo je naime, uhapšen Alden Hot, lični fitnes trener ministra Đžinića koji je navodno, prema pisanju medija, priznao da je postavio GPS uređaj za praćenje u automobil svog prijatelja i federalnog ministra.

Hot je, navodno, priznao da je uređaj za praćenje postavio po nalogu Damira Veje i Adisa Drnde.

Vejo je visoko pozicionirani funkcioner MUP-a Federacije BiH a Drnda, po pisanju medija, prijatelj ministar policije Federacije BiH Aljoše Čampare i radnik Agencije za istragu i zaštitu BiH.

Federalni ministar policije, kako je saopšteno, preventivno je suspendoavo Veju a cijelu situaciju komentarisao je i federlani premijer Fadil Novalić:

„Na upit brojnih medija da komentiram slučaj, želim dati odgovor da sam veoma zabrinut viješću o osnovanim sumnjama da je ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića bio postavljen uređaj za praćenje i da je sve to došlo iz redova Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojima rukovodi federalni ministar Aljoša Čampara“, kazao je Novalić.

Federalni premijer istakao je da je nedopustivo da iko ikoga prati i špijunira, te da ukoliko su tačne informacije u vezi slučaja postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila ministra Džindića, to treba „hitno do kraja rasvijetliti“.

Novalić je pozvao istražne organe da slučaj „uzmu u prioritet rješavanja“.

Autor:faktormagzin, foto:FB Fadil Novalić