Udruženje žena „Herba“  je u Crnoj Dolini organizivolo bazar na kojem je izložen veliki broj domaćih pririodnih proizvoda.

Posjetioci su imali priliku da saznaju na koji način nam bilje pomaže, ali i uživaju u prelijepom ambijentu okruženom raznim biljkama.

Razni čajevi, tinkture, melemi, sirće i ostali proizvodi od bilja bili su samo dio bazara. Na bazaru su izloženi i ručni radovi, ali i domaći sokovi. Članica ovog Udruženja Vedrana Zgonjanin posjetiocima je ponudila orahovaču pravljenu sa domaćom rakijom i medom, ali i sokove od jabuke, mrkve i cikle.

-Sokovi su napravljeni hladnim cijeđenjem, krenuli smo to za svoju upotrebu ličnu, onda za prijatelje, a sad želimo da to zaživi zato što je domaće, prirodno, a onda da sebi malo o novčana sredstva obezbijedimo,da nadoknadimo svoj trud i rad – rekla je Zgonjanin.

Ono što priroda nudi članice „Herbe“ znaju da prepoznaju i bez ikakvih dilema iskoriste za dobrobit čovjeka. Veliki broj savjeta dobijaju od svoje članice Slavice Pilipović koja je inače biohemičar i ekspert ljekovitog bilja.

– Sve beremo ovdje, velik je ovo prostor, sa  male površine može puno toga da se napravi. Ovo vam je sve neiskorišteno oko nas, oko 80 odsto je neiskorištenih biljaka koje možete ovako da berete i da ne sadite. Priroda nam je sve dala samo mi treba da se priključimo i da nešto učinimo na tom planu – rekla je Pilipovićeva.

Ona je navela da su svoju ponudu prirodnih proizvoda članovi “Herbe” obogatili oksimelom. Priča da je to je ljekoviti tonik poznat kao kiseli med, jer se pravi sa jabukovim sirćetom, medom i ljekovitim biljem.

– U njegovoj pripremi mi krećemo sa sakupljanjem borovih mladica, onda matičnjak ili zavisno od toga za šta vam treba. Oksimel ima puno enzima, php vrijednost mu je jako niska pa ga mogu i djeca uzimati, , ima puno minerala pa se preporučuje za djecu koja su u razvoju, ljude poslije bolesti, one kojima treba oporavak i inače starije kojim organizam teže apsorbuje vitamine i minerale-objašnjava Pilipovićeva.

Iz “Herbe” ističu da ovo nije udruženje namjenjeno isključivo ženama. Kako kažu svi koji žele nešto da nauče ili podijele svoje iskustvo sa drugima dobro su došli.

Predsjednica Udruženja žena „Herba“ Ljiljana Miletović priča da je druženje u prirodi punoj mirisa lipe i raznih trava bilo i jedan od glavnih ciljeva bazara.

– Prethodno smo organizovale “Dane ljubičica”, a sada je bazar pošto ima svega bukvalno. Imamo domaćih kućnih radova, sokova, likera. Želimo da malo promovišemo naše prozvode, prvenstveno ove prve proljetne i da se družimo -rekla je Miletovićeva.

Članovi “Herbe” gaje poznate biljke poput majčine dušice, lavande, ruzmarina ili matičnajka. Međutim kod njih možete da vidite i stablo ginkobilobe, maslina, badema i američke lijeske. Osim toga, rado će sa svojim posjetiocima podijeliti znanje o velikom broju poklona iz prirode koja su nam na dohvat ruke.

Izvor: Srpskainfo