Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će u narednih nekoliko sedmica početi radovi na dionici autoputa od mosta na Rači do Bijeljine, gdje će se graditi petlja.

U završnoj smo fazi sa Kinezima da ovuda negdje prođe dionica puta prema Brčko distriktu i dalje prema Modriči, Koridoru Pet ce i dalje prema Doboju. Kada to uradimo, to će biti jedan od najvećih uspjeha Republike Srpske u infrastrukturnom smislu – rekao je Dodik novinarima u Vršanima kod Bijeljine.

Dodik je istakao da je njegov zavjet izgraditi auto-put koji će povezati Banjaluku, Bijeljinu i dalje Srbiju, a što je sada finalizirano, te će u narednih četiri-pet godina biti spojen put od Doboja do Bijeljine, odnosno Rače.

On je, u obraćanju na svečanosti povodom otvaranja novog pogona Mesne industrije “ZP komerc” u Vršanima, istakao da je u Semberiji učinjeno mnogo na poboljšanju njenog razvoja.

– Bijeljina postaje prepoznatljiv regionalni centar, jedna od najvažnijih destinacija u Republici Srpskoj. Tu smo, ne samo u poljoprivredu, nego i infrastrukturu ulagali mnogo – rekao je Dodik i podsjetio da je doprinos strateškom razvoju ovog grada dati i izgradnjom Bolnice i obilaznice.

Dodik se u svom obraćanju osvrnuo i na mandat premijera Radovana Viškovića, te ga pohvalio za odličan rad Vlade u teškim okolnostima, vanrednim, zbog korone.

– Republika Srpska je danas stabilna i to treba očuvati. Srpska ima svoj put i dočekala je međunarodni kontekst u kojem može da se glasno izjasni o tome šta hoće. Nama, dugoročno, nije mjesto u BiH, gdje imamo ozbiljne probleme – od Buk Bijele, preko aerodroma u Trebinju. Do sada je trebalo da bude riješeno i pitanje gasovoda – napomenuo je Dodik.

On je naglasio da i “ZP komercu” treba taj energent, a već deset godina se u Sarajevu čeka samo saglasnost muslimana da cijevi prođu ispod Drine.

– Sve je riješeno što se tiče sredstava, to će finansirati Gasprom banka. Rusi imaju 600 godina na ovom nivou eksploatacije dokazane izvore gasa, a svijet ima svega 35 godina za eksploataciju nafte. To govori da se svijet mora prebaciti na nove energente – ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da u Sarajevu vlada pasjaluk prema Srpskoj i parola “evo samo da komšiji crkne krava”.

– Mi se nismo tako ponašali i sve ovo vrijeme smo puštali gas Sarajevu. I Sarajevo je dobilo gas po istoj cijeni kao i Republika Srpska, jer mi nismo zajedljivi, ali nećemo dozvoliti da nas iko zaustavi – poručio je Dodik.

On je na svečanosti napomenuo da će predložiti da Ljubiša Rosić, vlasnik “ZP komerca”, dobije najviše odlikovanje u Republici Srpskoj za doprinos njen razvoj.

– To ću učiniti prvom prilikom. Znam i osjećam kako je bilo početi i koliko je puta bilo lakše odustati, nego nastaviti i doći do ovdje. Veoma je bilo teško dati doprinos Republici. Veoma sam uzbuđen zbog činjenice da je sin Đorđe odlučio da nastavi ovaj porodični biznis – sve bi bilo besmisleno da nema te odluke – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da danas nije nimalo lako imati biznis, te dodao da “ZP komerc” zapošljava takav broj ljudi da je to herojstvo i govori o socijalnoj odgovornosti.

– Biti istrajan govori da si opredijeljen i da vjeruješ u Republiku Srpsku. Zato ova porodica sa pažnjom mora biti podržana od svih nas koji u ime Srpske bilo šta radimo. Ovo jeste njihovo, ali jeste i naše. Ovo nije njihovo da bi oni samo kao porodica uživali, nego je naše jer se ovdje proizvodi veoma važna stvar – hrana – rekao je Dodik.

On je ukazao da svijet više nije isti, a u Evropi je puno pitanja o tome šta će biti sutra.

– Ova vrsta proizvodnje uvijek je društveno odgovorna i pripada društvu i državi, koja treba da vodi računa o njoj. I jesmo, pomagali smo i nastavićemo, jer je to naš primarni interes – poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da budućnost zavisi od toga koliko će uspješnih kompanija biti, poput ove, ali i još važnije – nasljednika.

On se osvrnuo i na nedavnu posjetu Rusiji i razgovor sa predsjednikom Vladimirom Putinom, te napomenuo da ruski energenti nemaju alternativu.

– To što postoje neki isfrustrirani političari koji kažu da neće rusku naftu, pa je cijena povećana sto odsto, to će se morati jednom završiti. Moramo obezbijediti stabilnost da imamo dovoljno energije, hrane i da nastavimo da gradimo puteve – rekao je Dodik.

Svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona “ZP komerca” prisustvovali su ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednici skupština Brčkog Siniša Milić i Bijeljine Aleksandar Đurđević, lokalni funkcioneri, poslovni partneri i mnogobrojni gosti.

Autor: SRNA/Srpskainfo