Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas služeni su u manastiru Gomionica kod Banjaluke povodom obilježavanja Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska/ puka, u prisustvu predsjednice Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da moramo cijeniti i sjećati se žrtava koje su date za slobodu.

Konstatovala je da su i današnje okolnosti složene, da se sa pritiscima moramo boriti, ne ugroćavajući drugima njihova prava.

Srpski član Prredsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Vidovdan snažan motiv okupljanja.

Kaže da VRS živi u narodu, a da Treći pješadijske Republika Srpska i svi njeni pripadnici nastavljaju tradiciju VRS.

Slobodu, kaže Dodik, pokušavaju ugroziti neprijatelji tražeći da ustuknemo pred pravima koja smo dobili Dejtonom.

Njegova poruka bila je i da srpski narod nikada nije bio podanički narod i to je ono što ga izdvaja od ostalih na Balkanu.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Riječ je kaže Dodik o slobodarskom narodu okupljenom oko Republike Srpske, Srbije, crkve i vjere.

Liturgiji i parastosu, koji su služili preosvećeni episkopi banjalučki Јefrem i bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milorad Krajšumović.Prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini i starješine VRS, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Foto:

Manastir Gomionica - obilježavanje Vidovdana (Foto: RTRS)

Manastir Gomionica – obilježavanje Vidovdana (Foto: RTRS)

U okviru obilježavanja obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Autor: RTRS