“Na radost svih Banjalučana gradski javni prevoz i danas saobraća ulicama Grada. Mi smo znali da gradski prevoz neće stati jer nije bilo niti jednog normalnog razloga da prevoznici danas zaustave svoje autobuse”, izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić.

Topić dalje navodi da su odbornici svjesni činjenice da Grad u gradskoj kasi ima dovoljno sredstava da pokrije naredne ljetne mjesece sa razlikom u cijeni karata i da prevoznicima prebaci neophodne subvencije kako ne bi došlo do poskupljenja karata.

“Mi smo unazad sedam dana konstantno vodili razgovore i sa prevoznicima i sa gradonačelnikom s tim da su razgovori sa gradonačelnikom bili krajnje ludački. Kada razgovarate sa nekim na takav način onda i očekujete da će taj neko građane Banjaluke držati kao taoce. Ono o čemu se sinoć razgovaralo na sastanku u Gradskoj upravi građani su trebali znati prije tri dana. U gradskom budžetu ima dovoljno sredstava da se plati razlika u cijeni karata, da se plate subvencije za građane”, rekao je Topić.

Odugovlačenjem od strane gradonačelnika Stanivukovića da se građanima saopšti da prevoz neće stati, Topić navodi da se time dizala nepotrebna tenzija kako bi se od gradonačelnika napravio heroj, a ispao je gubitnik.

“Grad je u zakonskoj obavezi da građanima obezbijedi prevoz. Ko bi bio krivac da ga jutros nije bilo? Prijedlog gradonačelnika je bio da poskupljenje ide na teret građana. Na to nismo pristali. Kako su subvencije sa 320.000 otišle na 500.000 KM”, upitao je Topić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a predlaže da se naredne sedmice održi vanredna sjednica.

Na pitanje novinara zašto juče nisu razgovarali sa prevoznicima, Topić smatra da to nije na odbornicima nego na gradonačelniku.

,,Juče na adresu SNSD-a nije stigao nijedan poziv da se pojavimo na sastanku sa prevoznicima. Za sastanak u ponedeljak sam saznao u 7:15 da je predviđen u 9 časova, a na njega nisam bio ni pozvan”, naglasio je Topić.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić takođe se obratio na konferenciji i poručio da na veliki broj problema utiču gradonačelnik i njegovi saradnici, ali da postoje problemi na koje ni sam gradonačelnik ne može uticati.

,,Kada imate drugu stranu koja nema namjeru da odstupa od bilo čega, definitivno vidite da ne možete napraviti nikakvu saradnju pa nakon toga pitanje da li uopšte želite da se pojavite na nekim sastancima”, rekao je Ilić.

Ilić dodaje da nije dobro dovesti se u situaciju da tražite 16 odbornika kako bi podržali neku odluku.

,,Kada uradite nešto dobro, tu ne zovete odbornike na otvaranja. Mi ne možemo pristati na takav stav da poskupljenja idu na teret građana, kada imamo najveći budžet”, poručio je Ilić.

Ilić podsjeća da su oni podržali besplatne udžbenike, kao i sve što misle dobrim za građane.

,,Vjerujem da su građani zbunjeni i jutros pitaju da li ide javni prevoz. Ja sam rekao da će biti javnog prevoza, nakon sjednice. Zašto je došlo do situacije da ljudi pomisle da neće biti, pa da se ovo predstavlja kao jedna velika pobjeda, a ustvari je poraz”, upitao je Ilić.

Izvor: banjaluka.net