Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne smije biti zaboravljeno.

Kozaračka epopeja živi i živjeće – rekao je Dodik na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je istakao da je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obilježavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara.

– Zato smo ovdje zajedno i šaljemo jedinstvene poruke – rekao je Dodik.

On je naglasio da svake godine na ovoj manifestaciji sjećanja čuje saznanje o Kozari koje je uvijek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.

– Monstrum od NDH je organizovao logore za djecu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke djece. Ta djeca su bila jedina djeca na svijetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države – rekao je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je naveo da sve generacije Kozare i Potkozarja to pamte, kao i on jer je vaspitan na stradanju Kozare, a predstava koju je stekao u porodici o ustašama i Nijemcima je bila toliko stravična da i danas ponekad osjeti strah od njih.

On je podsjetio da je Titov režim govorio drugačije.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Vijek srpskog ujedinjenja

Dodik je poručio da je prošli vijek bio vijek srpskog stradanja, a da ovaj treba da bude srpskog ujedinjenja – državnog i nacionalnog.

On je istakao da u političkom procesu Republiku Srpsku treba pripremati za odlučujuću odluku jer BiH, kako je naglasio, nije dobra ni za Srpsku ni za Srbe.

-Ona sprječava našu slobodu, razvoj, sprječava da možemo da dišemo punim plućima. Muslimani žele da zadrže BiH kao svoj definitivni cilj. Svijet se promijenio i ući će u novu konstelaciju, a mi treba da ostanemo jedinstveni i sigurni, povezani, snažni – rekao je Dodik na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je istakao da su Srbi stradalnički narod, koji je tokom prošlog vijeka izgubio više od pola populacije.

– Sada ovo treba da bude vijek našeg srpskog ujedinjenja – srpskog, državnog i nacionalnog. Da li će ova generacija to uspjeti ili neće, to nije važno, ali je važno da oni koji dolaze to imaju u glavi, ne samo kao ideju, nego kao cilj – poručio je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je poručio da Srpska danas može biti sigurna, dodajući i da je Srbija danas stabilna i jaka, što je važno i za Srpsku, koja se bori sa vidljivim i nevidljivim neprijateljima svaki dan.

– Svaki dan je borba i izloženi smo pritiscima, ali nam je lakše kad znamo da je Srbija tu. Moja uloga kao vodećeg funkcionera je da obezbijedim mir i stabilnost”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je siguran da snažna Republika Srpska ulazi u godine kada će joj se ponuditi da sama odluči na koji način će ići dalje.

– Ići ćemo zajedno i ne smijemo drugačije. Što se tiče puteva u politici, oni ne postoje, oni se grade hodanjem. Moramo da izgradimo naše zajedništvo –  rekao je Dodik.

Dodik je pozvao da se izađu na izbore, održi snažna struktura vlasti Republike Srpske i donese odluka budućnosti.

– Republika Srpska – država srpskog naroda, povezana sa Srbijom – poručio je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo