„Ko drugom jamu kopa, sam u nju upada“, glasi stara narodna poslovica koja bi najslikovitije opisala trenutno stanje u gradu na Vrbasu. Mladi gradonačelnik Draško Stanivuković koji se na početku svoje političke karijere zalagao za revoluciju, promjene i proteste danas je postao glavna meta istih tih protesta. „Nova Banja Luka“, „Grad po mjeri čovjeka“ i mnogobrojni slogani kojima se vodio Stanivuković su mu se danas obili o glavu s obzirom da su svi ostali samo pusta obećanja.

Gradonačelnik Banje Luke se gradonačelničke fotelje dočepao praveći šou za javnost. Čupao je asfalt, parkirao kontejnere po gradu, snimao visoke političke funkcionere zajedno sa nekadašnjim bliskim saborcem Ivanom Begićem čije ga je ponašanje koštalo reputacije i političke karijere.

Najglasniji u masi, vođa protesta, a danas njegovo ime odjekuje u masi nezadovoljnih građana koji su odavno izgubili strpljenje čekajući da se Stanivuković udostoji i ispuni bar jedno od mnogobrojnih predizbornih obećanja.

U Banjoj Luci vlada haos, a nestručno i nepotpuno rukovodstvo Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom bezuspješno pokušava pokrpiti kako rupe u asfaltu tako i administrativne propuste kojih je svakim danom sve više.

Danima unazad građani organizuju proteste ispred Gradske uprave, u svojim naseljima i pojedinim gradskim preduzećima jer im rukovodstvo Grada nije u stanju riješiti ni one najosnovnije životne potrebe. Dok Stanivuković bježi od problema, traži krivca i uslovljava građane grada na čijem se čelu nalazi ogroman broj domaćinstava u Banjoj Luci sedmicama nema ni kapi vode.

Mještani Donjih Kola su nedavno održali proteste ispred Vodovoda i Gradske uprave kako bi im se konačno riješio problem vodosnabdijevanja. Predsjednik Savjeta banjalučke mjesne zajednice Donja Kola Srđan Ćutković rekao je da mještani ove mjesne zajednice nemaju vode i očekuju da ona bude sprovedena od Vukliševića do Đukića, a ukoliko se ne krene sa realizacijom opet će organizovati proteste pred Gradskom upravom, dovesti cisterne i blokirati put.

Osim Donjih Kola vode nema ni u Verićima, Dragočaju, Potkozarju, a već par dana u banjalučkom naselju Starčevica lije voda niz ulicu, a nadležni nisu uspjeli riješiti ni jedan od prijavljenih problema. Pored činjenice da uprava Vodovoda koju je pompezno postavio Stanivuković nije u stanju obezbijediti vodu građanima, ista uprava nije u stanju ni zaustaviti uzaludno oticanje iste.

Prije par dana građani su izrazili nezadovoljstvo što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjekao platane stare više od 50 godina. A danas novi protesti. Rano jutros investitor Cinema Tower počeo je radove na priključnoj saobraćajnici u Aleji Svetog Save kako bi se mogli izdvoditi radovi u Ulici Sime Šolaje na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara. Ubrzo su se okupili stanari okolnih zgrada nezadovoljni što investitor želi da napravi dvosmjernu ulicu, a na jednoj od zgrada koja je sagrađena prije 90 godina postoje vidna oštećenja, pa se pitaju se šta će sa njom biti ako se radovi nastave.

“Imate nesposobne ljude. Drugi su vam krivi opet. Nas ne zanima ni ko ni šta. Draško je najveća prevara ovog grada”, poručili su okupljeni građani.

Situacija je eskalirala, scenario odavno ne ide po planu mladog gradonačelnika što se jasno može vidjeti po sve većem broju pritužbi ogorčenih građana. Od mladog vizonara koji je obećavao do gubitnika i prevare linija je tanka. Stanivuković koji je upirao prstom u političke neistomišljenike kao i sve one koji nisu podržavali njegove ideje danas je postao onaj u koga upiru prstom svi oni koji su mu dali svoje povjerenje. Izigrani i prevareni građani Banje Luke ne kriju razočarenje, ali ne štede ni riječi kada je u pitanju „prevara“ od gradonačelnika kako su ga i sami nazvali.

Izvor: banjaluckeprice