Prije nekoliko dana počela je ovogodišnja žetva pšenice, prvo u Semberiji, a onda i u zapadnim dijelovima Republike Srpske.
Ipak njena otkupna cijena za ovu godinu još uvijek nije usvojena.
Sukob proizvođača pšenice i mlinara Republike Srpske oko otkupne cijene ove žitarice je u jeku, jer je razlika između ponuđene i očekivane cijene skoro 30 pfeninga.
„Proizvođači pšenice svakao bi trebalo da budu zaštićeni od strane države, koja prosto mora da garantuje otkup po prihvatljivoj cijeni. U situaciji u kojoj se trenutno nalazi globalna ekonimija pa i mi sami, od izuzetne je važnosti upravo žito i siguran otkup. Ovogodišnji prinos je dobar i to je svakako nešto čemu se trebamo radovati. Mlinari su ponudili između 50 i 55 feninga po kilogramu, što su poljoprivrednici odbili i poručili da razgovora nema ispod 77 feninga i u ovoj svojoj odluci imaju moju punu podršku, jer sam i sam proizvođać i sredstva koja se ulažu u sam proces proizvodnje su zaista velika, a ogroman rad i trud su posebna priča. Još jednom pozivam Vladu da zaštiti poljoprivrednike i da otkupna cijena pšenice bude korektna“, rekao je predsjednik SPS GO Prijedor, Duško Miletić.
Krajnja otkupna cijena još uvijek nije definisana, cijena, kako su istakli u Vladi treba da se definiše na osnovu informacija sa berzi i otkupne cijene u zemljama okruženja.

prijedor24h