Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će na udaru policije biti još osoba, među kojima su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u vezi sa ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

Kada je riječ o ubistvu Bašića, mislim da tu imamo čistu situaciju da znamo i ko je naručilac – rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon proširenog Kolegijuma ministra.

On je istakao da MUP nastavlja da čisti svoje redove od svih koji sarađuju sa kriminalcima, te napomenuo da su nedavno uhapšena dvojica policajaca zbog uzimanja mita u saobraćaju.

– Najveću štetu nam prave takvi ljudi u našim redovima koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom i koji su zbog materijalne koristi zloupotrijebili uniformu i značku i stavili se na stranu kriminalaca, ali beskompromisno ćemo svakoga kazniti – poručio je Lukač.

Govoreći o radu MUP za šest mjeseci ove godine, Lukač je naveo da je MUP nadležnim tužilaštvima podnio 2.753 izvještaja protiv 3.143 lica zbog osnova sumnje da su počinila 3.200 krivičnih djela.

– Smanjen je ukupan broj krivičnih djela za 225 ili 6,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a povećan je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela – rekao je Lukač.

On je naveo da je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta (2.639) smanjen za 230 krivičnih djela ili osam odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti.

Evidentirana su 282 krivična djela protiv života i tijela, što je za 11,9 odsto više u odnosu na isti period lani, te su otkrivena 993 slučaja zloupotrebe droge, što je za 4,5 odsto više nego u uporednom periodu.

Autor: SRNA/Srpskainfo