Kineska kompanija „Šandong“ koja je koncesionar za auto-put Banjaluka Prijedor predala je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za zahtjev za građevinsku dozvolu za dionicu na području Orlovaca, Kozaruše i Donjih Garevaca.

Auto-put Banjaluka Prijedor biće dug 40,7 kilometara i njegova gradnja počeće iz Prijedora, tačnije iz mjesta Orlovci.

Izgradnja auto-puta važna je za prijedorsku regiju, ali i privredu cijele Srpske. Privreda Prijedora, Dubice i Kostajnice je izvozno orijentisana. Rukovodilac prijedorske Kancelarije Područne Privredne komore Banjaluka Dijana Đaković navodi da se u ovoj godini nastavljaju pozitivni privredni trendovi.

– Spoljnotrgovinska razmjena je z period  januar-maj 2022. veća  za 36,6 odsto, izvoz se povećao za 37,1 odsto, a uvoz za 36,2 odsto. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri RS pa i naše prijedorske regije su upravo Italija, Njemačka, Slovenija i Austrija sa kojima imamo suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni što znači da više izvozimo nego uvozimo, tako da je izgradnja auto-puta u smislu kvalitetnije i bolje komunikacije sa zemljama Evropske Unije iznimno važna da se ovi pozitivni trendovi nastave i u budućnosti – kaže ona.

Đakovićeva ističe da bi izgradnja auto-puta pozitivno uticala i na turizam koji ima ogromni potencijal.

– S obzirom da imamo Nacionalni park „Kozara“ da je u blizini Nacionalni park Una, da imamo ljepotice kao što su Sana i Una zatim da smo prepoznati po sportskim i kulturnim manifestacijama već u regiji  kao što su padobranski kup ili Ša festival, sigurno da će ova putna komunikacija doprinjeti da se i ova privredna  grana u budućnosti razvija brže – smatra ona.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske navode da je obaveza Vlade Srpske da koncesionaru, kompaniji Šandong, obezbijedi potrebno zemljišta za izgradnju auto-puta.

– Dogovoreno je da do 31. oktobra 2022. godine koncedent preda na raspolaganje koncesionaru zemljište na dijelovima trase eksproprisano u iznosu od 38,2%. Koncesionar je predao zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za građevinsku dozvolu za dionicu od na području Orlovaca, Kozaruše i  Donjih Garevaca. Do sada je eksproprisano oko deset odsto zemljišta od ukupne trase autoputa, odnosno, 2,5 kilometra od ukupne trase. Odmah nakon dobijanja građevinske dozvole krenuće i zvanični radovi na samoj trasi-saopštili  su iz ovog Ministarstva.

U izgradnju auto-puta Banjaluka Prijedor trebalo bi da bude uloženo 297 miliona evra. On će da bude sličan auto-putu Banja Luka-Gradiška. Kamp za smještaj kineskih radnika veće je završen u Omarskoj, i u toku je postavljanje kampa za radnike u Ivanjskoj kod Banjaluke.

Izvor: Srpskainfo