Voćari kažu da su zadovoljni trenutnim stanjem u voćnjacima i da je rod bolji nego prošlih godina. Dragomir Vujković iz Babića ima voće na oko dva hektara. Kako kaže, rod jabuke je dobar, ali i šljive koje, zbog jačih mrazeva i leda, nije bilo nekoliko proteklih godina.

“Jabuka je u jakoj kondiciji, zaštićena od bolesti, još nije toliko kritično što se tiče suše, ima vlage u zemljištu i nisam počeo navodnjavanje. Mislim da neće ni biti potrebe”, priča Vujković.

Voće koje imaju, prodaće domaćim marketima i piljarama, kao i tržnim centrima. Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović očekuje da će jedan dio domaćeg voća otkupiti Poljoprivredna zadruga „Kooperativa“, a da će dio otići u industriju.

“Poskupjelo je ono što mi moramo uzeti – đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo. Međutim, ne možemo ni blizu toliko da dignemo cijenu za naš proizvod, jer ne bi imao ko da ga kupi. Tako da očekujemo malo veću cijenu nego inače”, smatra Marjanović.

Značajnu pomoć kroz subvencije, voćari dobijaju iz lokalnog budžeta. Po hektaru intenzivnog zasada jabuke, kruške i šljive dobijaju po 400 maraka, a za jagodu, aroniju i borovnicu po 200 maraka. Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić ističe da lokalna uprava rado učestvuje u svim projektima Udruženja voćara i Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“.

Zbog šteta od mraza i leda, prošle godine voćarima je iz budžeta isplaćeno 70.000 KM. Pored toga, skoro 13.000 KM isplaćeno je u vidu subvencije premije osiguranja za 13 voćara. Pravo na podsticaje iz gradske kase trenutno ostvaruje 67 voćara.

Izvor: kozarski