Uz magistralni put Bratunac-Potočari – Srebrenica danas su postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom ratu .

Fotografije su postavili potomci nastradalih i predstavnici Udruženja porodica poginulih. Kažu – ovo je način da neko iz međunarodne zajednice koji bude prolazio ovim putem vidi i čuje njegov vapaj.

Na fotografijama se nalaze majka, otac i brat Brane Vučetića, koje su zvjerski u Bjelovcu u decembru 1992. godine ubili pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH iz Srebrenice.

– Oni su dali živote za Republiku Srpsku, a ako nema njih nema Republike Srpske – rekao je Vučetić.

Foto: Facebook/Despotovina

Foto: Facebook/Despotovina

Potomci žrtava i građani Bratunca imaju jasnu poruku.

– Neka vide ambasadori kad budu prolazili, da smo i mi ubijani – naveo je Đorđe Petrović.

Načelnik opštine Srđan Rankić kaže da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde – kaže Rankić.

Podršku je dala je i Boračka organizacija opštine Bratunac. Kažu da je ovo jedini način da otvore oči onima koji su decenijama ignorisali srpsko stradanje na ovom području.

Fotografije su prvobitno bile postavljene uz ulicu na putu Bratunac-Potočari. Međutim zbog opšte bezbjednosti postignut je dogovor da se slike sa postoljima pomjere na ograde pored puta privatnih posjeda.

Autor: RTRS