U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je svečano otvoren Međunarodni književni klub “Djece sunca” za lica sa Daunovim sindromom za čijeg predsjednika je izabran Vlado Đajić.

Đajić, koji je i ambasador lica sa Daunovim sindromom, rekao je novinarima da se na ovaj način proširuje spektar aktivnosti lica sa Daunovim sindromom koja su ga zadužila.

“Rijetka su lica kojima sam ja dužnik i koja su mi nešto dala i oni su upravo ti”, istakao je Đajić, koji je i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

On kaže da od kada je ambasador lica sa Daunovim sindromom i od kada se sa njima druži sasvim drugačije gleda na život i uživa u životu onakvom kakav jeste, te predlaže i drugima da se tako ponašaju.

Đajić je najavio promociju knjige “Djece sunca” koja je predviđena za 21. avgust na Jahorini.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je novinarima da će ovaj događaj promijeniti budućnost lica sa Daunovim sindromom, odnosno porodica koje imaju lica sa smetnjama u razvoju.

On je istakao da će ovo doprinijeti da ljudi shvate da je lice sa Daunovim sindromom prije svega čovjek.

Jelić je rekao da su lica sa Daunovim sindromom, zahvaljujući pomoći i podršci Vlade Đajića, postala društveno vidljiva i korisna u Republici Srpskoj.

Lica sa Daunovim sindromom predstavila su se večeras sa svojom himnom koju je napisala književnica iz Praga Jelena Ćirić, vokalnim numerama i dramskim vinjetama.

Gost večeri bila je Ćirićeva, koja je član inicijativnog odbora za formiranje ovog međunarodnog književnog kluba, a ideja za formiranje kluba nastala je u Pragu tokom boravka lica sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra Banjaluka.

Autor: SRNA/ATV