Iz FBiH i danas se nastavlja hajka na savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH Radovana Kovačevića, nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage. Naime, inspektor Federalne uprave policije Ibro Bešlija pisao je OHR-u, a uputio je i pritužbu Tužilaštvu BiH.

Bešlija je “zamolio” Kancelariju glavnog tužioca da “izvrši uvid u predmetni spis, te na osnovu navedenog uvaži protužbu i naloži provođenje istrage uz navođenje konkretnih dodatnih mjera i radnji koje je potrebno poduzeti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, na osnovu čega bi se stekli uslovi da se, uz savjesnu i brižljivu ocjenu dokaza, donese pravilna i na zakonu zasnovana odluka”.

Bešlija se obratio i OHR-u, piše portal politicki.ba.

On je od OHR-a zatražio da ponudi autentično tumačenje odredbi Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Incko “kako bi se otklonile nedoumice u tumačenju istih, te izvršile prevencije druge štetne posljedice koje iste mogu izazvati”.

Krivičnu prijavu protiv Kovačevića, zbog njegovog stava da je neprihvatljiva kvaloifikacija da se u Srebrenici desio genocid, Bešlija je podnio u septembru prošle godine.

Podsjećamo, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je juče da, bez obzira na hajku u federalnim medijima, ne odustaje od istine i da će uvijek govoriti u ime svog naroda.

Autor: RTRS