Iako se to donekle i podrazumeva, tokom visokih temperatura i ekstremnih vrućina jako je važno konzumirati dovoljno tečnosti, a pre svega vode. Na taj način ćemo rashladiti telo, ali i nadoknaditi tečnost izgubljenu putem znojenja.

Pored vode, pri visokim temperaturama, kada se obilno znojimo, važno je obratiti pažnju i na povećan unos elektrolita, na primer konzumiranjem sportskih, odnosno izotoničnih i energetskih napitaka. Sa povećanim znojenjem, telo gubi vodu, ugljene hidrate i elektrolite (posebno natrijum), koje bi trebalo zameniti.

Elektroliti su supstance neophodne za funkcionisanje nervnog sistema i regulaciju nivoa telesnih tečnosti. Neophodni su za pravilno funkcionisanje svih ćelija u telu i igraju ključnu ulogu u regulaciji pH vrednosti u telu, pravilnom funkcionisanju mišića i prenosu nervnih signala. Elektroliti mogu nositi pozitivna ili negativna električna naelektrisanja, a najvažniji elektroliti za ljudski organizam su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum i hloridi.

Unos elektrolita će smanjiti osećaj umora i iscrpljenosti koji često dolazi sa visokim temperaturama, a simptomi nedostatka elektrolita u organizmu su grčevi u nogama, glavobolja i nesanica.

Pored određenih pića, elektroliti se mogu nadoknaditi konzumiranjem određenih namirnica, koje uključuju:

– sveže voće kao što su limun, pomorandže, jagode, šumsko voće, ananas, lubenice, breskve, grožđe

– sveže povrće kao što su spanać, kelj, kupus, paradajz, blitva, raštan, paprika i krompir

– mleko, sir i drugi mlečni proizvodi

– orasi, semenke i žitarice.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr