Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, boravio je u trodnevnoj posjeti Izraelu, a tokom te posjete predsjedavajući Svjetske cionističke organizacije Јakov Haguel dodijelio mu je priznanje.

“Danas ovdje na planini Hercl obilježavamo 118 godina od Herclove smrti. Stotine ljudi pristižu, baš sad, kako bi učestvovali u ceremoniji komemoracije. Ali planina Hercl nije groblje. On je kuća života. Zahvaljujući radu državnog ugovora i lidera nacije nastala je država Izrael”, rekao je Haguel u govoru tokom dodjele priznanja Dodiku.

Dodao je da su tu sahranjeni mnogi koji su dali živote za odbranu svog naroda i otadžbine, te da ti grobovi pričaju priče o njihovoj žrtvi kako bi ostvarili san.

“Nijedan čovek nije dovoljno jak, niti se narod može kopirati sa jednog mesta stanovanja u drugo. Samo ideja to može stvoriti”, dodao je pa nastavio:

“Hercl je napisao u svojoj knjizi Jevrejska država – Ideja države zaista ima takvu moć, jer kroz mrak njihove istorije, Jevreji nisu prestajali da sanjaju svoj san osnivanja države”.

Predsjedavajući Svjetske cionističke organizacije je dalje rekao:

“Sljedeće godine u Jerusalimu! – je naš drevni moto. Sada moramo pokazati, da je iz sna stvorena ideja koja izrasta kao blistavo svjetlo dana.” To su sve njegove riječi. Još jednom zahvaljujem Vama i vašem narodu na podršci i solidarnosti za državu Izrael i želim Vam dane mira, ljubavi i bratstva”, poručio je tokom dodjele priznanja srpskom članu Predsjedništva BiH.

“Jevrejski narod s ponosom nosi na svojim plećima ogromnu istoriju dugu hiljadama godina: od dana našeg oca Abrahama, put izlaska iz Egipta, od proroka, sudija i kraljeva, put ratnika, filozofa i naučnika. Od dana našeg oca Abrahama, preko egzodusa iz Egipta, od proroka, sudija i kraljeva, preko mudraca, filozofa i naučnika – izraelski narod je poznavao progon, bio iseljen sa svoje zemlje i prošao kroz bezbrojne pokušaje istrebljenja. To je narod koji se godinama znao moliti, sanjati i nadati se povratku u svoju domovinu. Ali ovaj narod nije znao samo da sanja. Znao je i da stane na noge, da se oslobodi izgnanstva i san pretvori u stvarnost, u ispunjenje”, rekao je Haguel tokom govora.

Dodao je da su prošle sedamdeset četiri godine otkako je David Ben-Gurion objavio osnivanje jevrejske države u zemlji Izrael.

“Nakon hiljada godina izgnanstva, jevrejski narod se vratio u svoju zemlju po pravu, a ne silom. Država je bila primorana da se suoči sa pokušajima brisanja sa mape već u prvim trenucima objave postojanja države. Suočavala se i suočava se s ratovima, borbom protiv terorizma, radikalnim islamom i razaranjima od strane zemalja koje vode globalnu osovinu zla, i to s uspjehom”, rekao je Haguel.

Dodao je da je Jevrejski narod i Izrael s ponosom prednjače u bezbrojnim oblastima nauke i tehnologije, preduzetništva, zdravstva i poljoprivrede.

“Uz pretvaranje vizije Benjamina Zeeva Hercla u stvarnost, država Izrael održava diplomatske odnose sa mnogim zemljama i održava stalnu vezu između nasleđa i tradicije između države i mnogih jevrejskih zajednica u svijetu. Ljubav i podrška koju Izrael dobija od vašeg naroda je vrijedna pažnje i uvažavanja. Uprkos fizičkoj udaljenosti među nama, solidarnost naša dva naroda se osjeća u izraelskoj javnosti, I na tome sam vam zahvalan I to izuzetno cenimo. Sanjali smo o povratku kući, u zemlju Izrael, generacijama”, poručio je Haguel.

Dodao je da se pred njihovim očima ispunjavaju riječi proroka o kibucu Glalujot u centru Ciona – Jerusalimu, kao ujedinjeno mjesto za jevrejski narod i ostale nacije zajedno.

Izvor: ATV