Gradonačelnik Draško Stanivuković vrši pritisak na zaposlene u gradskim preduzećima kako bi ga podržali na predstojećim izborima, potvrđeno je Faktoru iz više nezavisnih izvora. Kao  nosilac liste PDP-a u Izbornoj jedinici 3 za Narodnu skupštinu Republike Srpske prošle sedmice je u Banjaluci organizovao skup sa oko 50-učesnika iz raznih gradskih preduzećima, na kojem im je najdirektnije poručio da je „vrijeme da mu se oduže za usluge“. Da stvar bude gora, upravo je Stanivuković, dok se borio za mjesto gradonačelnika, tvrdio da će, „ako pobijedi, protjerati partijski uticaj iz gradskih struktura“ i, kako je više puta tvrdio, „nikada neće zloupotrebljavati svoj položaj da bi nekoga iz Gradske uprave primorao da glasa za njega“. A sada, očigledno, radi upravo to!

Primorani da glasaju za prvu petorku

„Otvoreno je od nas tražio da ga podržimo na izborima, ali i još četvoro kandidata, i to Mirnu Savić Banjac, Tanju Vukomanović, Nebojšu Drinića i Bojana Kresojevića.

Ljudi, koji su pozvani na sastanak, a koji nisu imali ni predstave šta će od njih biti traženo, bili su, blago rečeno zaprepašteni time da na njih vrši pritisak čovjek koji je došao na vlast upravo zahvaljujući tvrdnjama da će protjerati politički uticaj iz gradskh preduzeća.

A dočekali smo da nas doslovno primorava da glasamo za njega i njegove saradnike“, tvrde učesnici sastanka.

Naš sagovornik ističe da niko od pozvanih na sastanak nije očekivao da dolazi na predizborni skup, nego je većina mislila da se radi o razgovoru u vezi stanja u gradskim preduzećima.

Na sastanak su, kako saznajemo, pozvani ljudi iz više gradskih preduzeća kojim je Stanivuković nešto „završio“ – ili ih zaposlio, uglavnom bez raspisanog javnog konkursa, ili im sredio unapređenje na poslu.

Da stvar bude zanimljivija, učesnici sastanka tvrde da je od njih isključivo traženo da podrže samo Stanivukovića i njegovih četvoro najbližih saradnika dok ostale kandidate nije pomenuo ni jednom rječju, baš kao da se lista PDP-a sastoji samo od prvih pet imena.

Zloupotreba

Analitičari tumače da je Stanivuković izuzetno stalo da potvrdi rejting, iako će mandat, ukoliko ga osvoji, prepustiti drugoplasiranom sa liste PDP-a.

Zato ih, kažu, ne iznenađuje i što otvorenim pritiskom na zaposlene u gradskim preduzećima zloupotrebljava gradske resurse i, na kraju položaj gradonačelnika, da bi došao do zacrtanog cilja.

Takođe, kako ističu, još važnije mu je da u skupštinu uđu njegovi najbliži saradnici, koji ga slijepo slušaju, iako je njihov izborni kapacitet više nego ograničen.

Nije čudno što Stanivuković insistira samo na sebi i svojim najbližim saradnicima, jer je riječ o njegovih provjerenim igračima, budući da je više nego očigledno da ne vjeruje ostalim kandidatima PDP-a, i da neće napraviti ni korak da bi im pomogao da se domognu poslaničke fotelje.

Međutim, licemjereno je to što on, ovim sastankom, zapravo otvoreno zloupotrebljava svoj položaj i praktično radi sve ono protiv čega se do juče, kao, borio, tvrde izvori Faktora.

Autor:faktormagazin