SDS se rasipa predizbornim obećanjima. Dijelili bi, ako osvoje izbore, šakom i kapom. Ali ne po 100 maraka jednokratne podrške. Prosječna plata bi, kaže Milan Radović, uz vlast koju bi činio SDS, bila 2000 KM. Poznato je kako se SDS odnosio prema radnicima dok su bili na vlasti, odgovaraju Radoviću iz SNSD.

“Moji su učitelji često protestovali i nismo imali časove u mojoj školi upravo zato što je SDS vladao i kasnile su plate, kasnile su penzije, stopa nezaposlenosti je bila na maksimumu”, kaže potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

Aktuelna vlast, kaže Šulić, redovno povećava primanja u Srpskoj. Ne čudi ga ipak što je to promaklo zamjeniku predsjednika SDS. Vjerovatno, kaže, zato što nije bio na skupštinskim zasjedanjima. Nije Radoviću zato promakla saradnja sa komandantom Zelenih beretki, odgovara Sanja Vulić. Sa njim, kaže Vulićeva, Radović gradi zgrade po Sarajevu, a onda u Srpskoj priča o budućnosti.

“Sa Malčom, Radović nas može samo u neko ropstvo odvesti. Svi znamo da je vladavina SDS-a i PDP-a  obilježena je ponižavanjem penzionera, kašnjenjem plata i ubistvima na kućnim pragovima”, kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Građanima obećanja ne znače ništa. Jednokratna novčana podrška je zato mnogima dobro došla. Kaže to i predsjednik udruženja penzionera.

“Odluka Vlade da i penzionerima isplazti 100KM je značajna. Istina ona nije velika i bilo bi dobro da je veća, ali isplata od 100 KM će dobro doći penzionerima. Penzije su od prvog ajnuara ove godine redovno, plus vanredno povećanje za četiri procenta”, kaže Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Jednokratna podrška je poznata mjera u ekonomiji, kaže Srđan Amidžić. Tome su, poručuje pribjegavale i razvijenije zemlje.

Radović nije razumio mjere koje je Vlada provodi. Cilj im je ublažavanje inflacije u Srpskoj, poručuje SNSD-ov poslanik, Srđan Mazalica. I ne bi tu možda bilo ništa čudno da Radović po struci nije ekonomista. Bio je i na čelu Nove Banke. Plate njegovih radnika tada nisu bile ni blizu onih koje sada obećava.

Izvor: ATV