Posalnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da Kristijan Šmit ne može nametati nikakve zakone ni po Dejtonskom sporazumu, niti po takzvanim bonskim ovlaštenjima.

– Dolazimo do onog o čemu sam govorio da je međunarodna zajednica svojim intervencionizmom dovela do toga da je BiH neodrživa državna zajednica i ukoliko se ovako nastavi jasno je da se BiH neće moći održati u svom pravnom obliku koja je nastala u Dejtonu, jer taj sporazum krše upravo oni koji o njemu pričaju – rekao je Banjac, reagujući na odluku Kristijana Šmita da nametne izmjename i dopune Izbornog zakona BiH.

Banjac je istakao da Šmit nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom, jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

– On ne može da mijenja zakodavstvo i ni po kojem međunarodnom aktu i neprihvatljivo je da jedan čovjek nameće zakone, a kamoli da mijenja Ustav. Zamislite da imate jednog stranca koji mijenja ustav jedne zemlje, pa onda kakva je to zemlja – rekao je Banjac, koji je i predsjednik Narodne partije Srpske.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je danas odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, te naglasio da “ne dopušta ratnohuškačku retoriku”.

Autor: SRNA/RTRS