Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je večeras “ŠA fest” u Prijedoru. Ona je prošetala “ŠA ulicom” i obišla “Art kutak” u kojem su slikali najmlađi Prijedorčani. Potom je posjetila Galeriju “Sreten Stojanović” u kojoj su izloženi radovi Nikole Zaklana, nastali na prošlim festivalima. Cvijanovićeva je navela da je iz Kabineta predsjednika RS podržan veliki broj važnih manifestacija i događaja.

– Ovdje smo da podržimo sve mlade ljude koji žele da se afirmišu, ali isto tako da pokažemo poštovanje i čuvamo uspomenu na sjajnog Mikšu, koji je ostavio trag u umjetnosti kao muzičar i slikar. Bitno je da neko kroz Fondaciju želi da nastavi da podržava mlade ljude koji žele da se afirmišu, ali nisu našli način. Ovo je važno za grad Prijedor koji je pun života, sjajna je ova ulica koja je okupila djecu, različite segmente angažovanja umjetnika, ali i građane – rekla je Cvijanovićeva najavivši i buduću podršku „ŠA festu“.

Andrijana Popović, jedan od organizatora “ŠA festa”, podsjetila je da je Fond “Dalibor Popović Mikša” namijenjen za finansiranje mladih i neafirmisanih umjetnika kao i umjetnika slabijeg imovnog stanja.

– Mi smo tom cilju posvećeni od samog osnivanja Udruženja i Festivala i nastavićemo da idemo u tom pravcu – rekla je Popovićeva.

Ovo je treći “ŠA fest”, a ove godine traje od 27. do 31. jula.

– Počeli smo “ŠA ulicom”, nastavljamo Festival u Starom gradu sa dva stejdža i mnoštvom ostalih sadržaja u festivalskim zonama. Drago nam je da smo ovom velikom „ŠA ulicom”, koja ove godine ima veliki broj posjetilaca, uspjeli da animiramo Prijedorčane, ali i sve one koji su došli u Prijedor ovih dana. To je velika stvar – poručila je Jelena Maksimović, jedan od organizatora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je “ŠA fest” od velikog značaja za grad Prijedor, koji je to prepoznao i podržao.

– Ovo nije klasičan fest, ima mnogo manifestacija i događaja. Drago nam je što su naši sugrađani ovo prepoznali i prisutni su u velikom broju. Zahvaljujem se i organizatorima, jer ovo ima humanitaran karakter – naveo je Javor.

„ŠA fest“ održava se u znak sjećanja na preminulog muzičara i slikara iz Prijedora, Dalibora Popovića Mikšu.

Izvor: kozarski