Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da je novoizgrađeni most na Savi u Gradišci od ogromnog značaja za građane Gradiške i Republike Srpske, za privredu i investitore, za koje je taj grad najbolja lokacija, odmah na granici sa EU, sa odličnom saobraćajnom infrastrukturom.

Kovačević je za Televiziju Gradiška rekao da je izgradnja mosta na Savi bila značajna investicija, nešto manje od 40 miliona KM, da su se za to borile vlasti Republike Srpske i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji se zalagao da projekat bude prioritet, a da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao razumijevanja i borio se za to svim političkim sredstvima.

On je podsjetio da je ovaj grad 1994. godine bio slijepo crijevo, a da je sada ključno mjesto komunikacije u Republici Srpskoj i BiH.

Kovačević je istakao da je izgradnjom mosta na Savi riješen problem zakrčenog saobraćaj zbog graničnog prelaza u gradu, koji je sada izmješten, te naveo da je Gradiška mrežom auto-puteva povezana sa Banjalukom, Dobojem, uskoro sa Sarajevom i sa Beogradom.

On je naglasio da će ovaj most sa četiri trake smanjiti gužve i da će nova industrijska zona u Gradišci sigurno privući nove investitore i dodatno poboljšati standard života.

“Kada bude završena saobraćajnica u Hrvatskoj, most na Savi u Gradišci, biće povezan brzom cestom sa četiri trake do auto-puta Zagreb-Beograd”, dodao je Kovalčević.

On je napomenuo da zbog nezavršenog pristupnog puta u Hrvatskoj, most, nažalost, neće odmah biti pušten u saobraćaj.

Kovačević je podsjetio da su u Hrvatskoj bili ozbiljni problemi, da su dugo trajale procedure i da su tek ove godine počeli radovi u izvođenju “Integral inženjeringa” iz Srpske, zajedno sa firmom “Đuro Đaković” i “Montaža” iz Zagreba, koji su radili sam most.

On je rekao da će radovi sa Hrvatske strane sigurno biti završeni do predviđenog roka 2024. godine, te izrazio uvjerenje da će to biti i ranije.

Kovačević je podsjetio da je opozicija u Srpskoj ismijavala Dodikovo ulaganje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske na pitanju izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj, te ukazao da je Srpska imala jasnu poruku da ne bi bio izgrađen most na Savi u Gradišci ukoliko bi bio blokiran Pelješki most u Hrvatskoj.

– Čim je otkočena ta procedurra, zahvaljujući Dodiku, odmah je sa hrvatske strane postojala volja da se završi most u Gradišci. To su bile jako bitne političke odluke, a naš interes je bio samo jedan – most u Gradišci – dodao je Kovačević.

On je naglasio da gdje god postoji auto-put, postoje nove investicije, nova radna mjesta, te dodao da Gradiška već neko vrijeme ima auto-put i da se i te kako okoristila zbog te činjenice.

Govoreći o zajedničkom finansiranju izgradnje mosta, Kovačević je naveo da je i Evropska komisija dala određeni grant, što pokazuje značaj ovog mosta u Gradišci i za Evropu.

Završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške danas će biti svečano ozvaničen u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske, BiH, Hrvatske i EU.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije posredstvom Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Autor: SRNA/RTRS