БРАТУНАЦ, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Уз регионални пут Братунац-Поточари данас су постављене фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом грађанском рату у БиХ.

Na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari, 9. jula postavljene su fotografije pripadnika Vojske RS-a.

Tužilaštvo Republike Srpske zbog toga je podnijelo krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac koji je tada kazao da se radi o fotografijama ubijenih i poginulih srpskih vojnika i civila tokom rata u BiH.

– Danas je na moju adresu stigla krivična prijava od strane Tužilaštva Republike Srpske kao osumnjičenom za počinjeno krivično djelo ‘Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje’, a u vezi sa postavljanjem fotografija ubijene srpske djece, civila i vojnika tokom rata 1992.-‘95., duž regionalnog puta Bratunac-Potočari – istakao je Rankić.

Podsjetio je da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba te da za te zločine do danas niko nije odgovarao.

– Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu – objasnio je.

Ističe Rankić kako ga je posebno posebno uvrijedilo, to što je protiv njega optužnicu podiglo Tužilaštvo Republike Srpske.

“Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome? Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas Međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju”, istakao je.

Smatra da se protiv njega “podigla hajka” te da nije nikakvo čudo što je pokrenut njegov opoziv za što krivi i SDA te Ramiza Salkića.

– Nikada ti ljudi nisu ni brinuli o svom narodu i njegovim žrtvama. Sve je to bila politika, ja tebi – ti meni. Srđan Rankić neće odstupiti ni milimetra od svojih principa. Srđan Rankić neće ustuknuti pred ovakvim optužbama. Srđan Rankić nije zaboravio da mu je mandat dao narod i za taj narod ja ću, ako treba, i svoj život dati- poručio je načelnik opštine Bratunac,piše Klix.

Podsjećamo, nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su u skladu sa zakonom naredili njihovo uklanjanje, nakon čega su fotografije prebačene na ograde privatnih dvorišta pored ceste.

Izvor: klix.ba/Srpskainfo