Rusija razara Ukrajinu, a Srbija Balkan već 30 godina. Tako glasi još jedna skandalozna izjava Bakira Izetbegović. Ko je za mir, a ko za rat govori čovjek koji prijeti drugim poluvremenom, zvecka oružjem i prebrojava se po džamijama i lovačkim udruženjima.

“Imaju svoga igrača u BiH, šta god radili, tamo u onom tročlanom Predsjedništvu imaju onog koji će ih zaštiti koji neće dati da mi tvrdo nastupimo u odnosu na njih”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Kako je mislio „tvrd„ nastupiti prema Srbiji i Srbima, Izetbegović ne pojašnjava. Podle obmane i teror Izetbegovića, ne zaslužuje ni muslimanski narod u BiH, jasan je srpski član bh. Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da je žalosno da Izetbegović nakon svega što su prošli narodi u BiH ponovo pominje rat kao opciju.

“Bakir Izetbegović podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH, čime želi da poruči da je BiH muslimanska i svi koji nisu muslimani su odnekud došli. Mi smo vijekovima svoji na svome, dočekivali i ispraćali imperije od kojih su neke, poput Otomanske, u BiH ostavile vidljiv trag”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ni srpski ministar unutrašnjih poslova  Aleksandar Vulin nije ostao dužan odgovor Izetbegoviću koji ga optužuje da uz saglasnost predsjednika Srbije ugrožava BiH. Poručio je lideru SDA da je Srbija sačuvala mir u BiH,ali ne zahvaljujući njemu.

“Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Republike Srpske. Zato i poslije sedam godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici još uvijek nemamo imena ni izvršilaca ni nalogodavaca”, kazao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije

I opozicija u Srpskoj, skoro, pa jedinstvena po pitanju zapaljivih izjava. Iz DNS-a poručuju da je Izetbegović taj koji razara Balkan, dok PDP-ova Jelena Trivić poručuje lideru SDA da su Srbi i Bošnjaci bratski narod, a da on nije Bošnjak. Ipak, izostala je reakcija SDS-a, a zbog čega, možda najbolje objašnjava nedavna izjava Izetbegovića.

“Sa Šarovićem i ekipom iz SDS-a i PDP-a u prošlom mandatu je išlo nešto bolje. Međutim ovo s Dodikom od početka nije dobro išlo”, rekao je Izetbegović.

Ratna retorika je posljednji kec u rukavu lideru SDA u izbornoj godini, smatraju analitičari. Nije kaže Filip Matić ni čudo što svi osuđuju ovakve izjave.

“Zaista nepotrebna stvar i to smo mogli čuti sa svih strana, i od srpskih predstavnika i od istoka i od zapada, američka ambasada se oglasila”, rekao je Filip Matić, analitičar.

Po prvi put da su iz međunarodne zajednice reagovali na opasnu retoriku Izetbegovićevog prebrojavanja. Ipak, to ga nije spriječilo da svakim danom širom Federacije na svojim predizbornim tribinama koristi još zapaljiviju retoriku.

Izvor: ATV