Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić rekao je da je gradonačelnik Draško Stanivuković odgovoran za to što Banjalučani plaćaju trenutno najskuplju kartu u gradskom prevozu u regionu i pozvao Stanivukovića da već danas sjedne i razgovara sa prevoznicima i ponudi novu, nižu cijenu karata.

– Tražimo da gradonačelnik već danas u interesu građana Banjaluke sjedne sa prevoznicima i da ponudi novu cijenu karata i novo rješenje i da se to već do kraja sedmice nađe pred odbornicima na vanrednoj sjednici – rekao je Topić
na konferenciji za novinare.

On je istakao da su se stekli uslovi da cijena pojedinačne karte u gradskom prevozu bude ispod dvije KM i da ne postoji nijedan razlog da građani Banjaluke plaćaju najskuplje karte u regionu, budući da cijena goriva na benzinskim pumpama trenutno iznosi tri KM, te da će i dalje padati.

Topić je rekao da su odbornici SNSD-a na poziv i pritužbe građana iz naselja Česma posjetili tu mjesnu zajednicu i zajedno sa njima se vozili gradskim prevozom kako bi uvidjeli u kakvom su stanju autobusi i koliko košta karta.

On je rekao da je za vožnju od Česme do centra platio 2,30 KM, dodajući da je to poskupljenje za koje se zalagao gradonačelnik.

Topić je naveo da karta u Beogradu košta 1,50 KM, Sarajevu 1,40, a u Zagrebu 1,05 i 1,80 KM.

Topić je naglasio da su odbornici SNSD-a bili protiv tog poskupljenja i da se pokazalo da su bili u pravu.

– Pokazalo se danas da smo bili u pravu, mi smo predlagali da Grad za avgust izdvoji dodatna sredstva, jer smo znali da će doći do najavljenog pojeftinjenja goriva i nije bilo razloga da građani trpe već sada skuplje karte – rekao je Topić.

On je izrazio žaljenje što se odbornici nisu okupili da podrže, recimo veća izdvajanja za sport, kulturu i zdravstvo.

Topić je napomenuo da je septembar, kada učenici pođu u školu, posljednji termin kada bi karte trebale da budu jeftinije za sve građane Banjaluke.

U Banjaluci je od 1. avgusta skuplji javni gradski i prigradski prevoz.

Skupština grada Banjaluka je na sjednici 19. jula usvojila novi cjenovnik, za koji je glasalo 16 odbornika /PDP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija Srpske, jedan odbornik Socijalističke partije/.

Prethodno su odbijeni amandmani Kluba odbornika SNSD-a na ovaj cjenovnik prema kojima je, između ostalog, traženo da grad izdvoji pola miliona KM mjesečno za javni prevoz.

Autor: SRNA/RTRS