Tužilaštvo istražuje sporne građevinske dozvole u Gradskoj upravi. Pod lupom su one koje su izdate za tri lokacije u gradu. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je za ATV da su primili dvije prijave.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaprimilo je dvije anonimne prijave u vezi sa izgradnjom trgovinskog lanca „Bingo“ u Lazarevu, izgradnjom na zemljištu bivše „Auto-škole“ u Banja Luci i na lokaciji bivšeg kina „Kozara“, sa izraženom sumnjom da su ostvarena obilježja krivičnih djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ RS, Primanje mita iz člana 319. stav 1. i krivično djelo Trgovina uticajem iz člana 321. stav 1. KZ RS”, rekli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je sve kako treba. Odgovornost kao i obično prebacuje na druge. Kaže i da radi po zakonu, iako se zna da je u prethodnom periodu prije odluke Ustavnog suda izdao građevinsku dozvolu, koju nije trebao izdati.

“Mi smo samo na bazi regulacionog plana izdavali dubinski potrebne akte i dozvole i to je suština, sve je kako treba sve je po slovu zakona. Mi radimo pošteno i radimo kako zakon predviđa”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Zakon predviđa i da sve dozvole koje se izdaju budu u redu. U slučaju banjalučke gradske administracije to očigledno nije tako, jer su u zadnjih nekoliko mjeseci napravili mnoštvo propusta koji nisu po zakonu.

Mjesto nekadašnjeg kina“Kozara“ jedna je od lokacija u gradu za koje je tužilaštvo primilo prijave koje se odnose na izdavanje spornih građevinskih dozvola. Prijava je u junu prosleđena Republičkom javnom tužilaštvu s obzirom kako kažu da su u dostavljenim prijavama obuhvaćena krivična djela koja su u nadležnosti upravo Republičkog javnog tužilaštva.

Izvor: ATV