Nakon nebrojeno puno pranja veša, veš mašina možda više ne miriše tako svježe kao kad ste je prvi put postavili. Po prirodi, pranje odjeće stvara prilično vlažno okruženje, što može rezultovati prilično pogodnim okruženjem za bujanje plijesni i bakterija.

Tamne oznake na gumenoj brtvi mašine mogu značiti da je mašina spremna za čišćenje, ali mnogi ne znaju kako to učiniti ili se pak boje izazvati slučajno oštećenje. Međutim, postoji jednostavna metoda čišćenja koja će vašu mašinu učiniti besprijekorno čistom.

“Najbolji način za čišćenje brtve veš mašine je mješavinom tekućine za pranje suđa i tople vode. Trebali biste započeti pokretanjem vrućeg ciklusa s proizvodom za čišćenje kako biste očistili unutrašnjost bubnja”, rekla je Sarah Dempsey, stručnjak za čišćenje iz My Job Quote.

Što se tiče proizvoda za čišćenje, Sarah savjetuje da odaberete rješenja posebno dizajnirana za pranje veš mašine. Međutim, za čišćenje bubnja možete koristiti i dodatna sredstva za kućanstvo, na primjer, alkoholni ocat, koji možete poprskati unutra i obrisati čistom krpom.

Kada je bubanj čist, napravite mješavinu tople vode i deterdženta za pranje suđa za brtvu na vratima.

“Nježno podignite brtvu veš mašine i čistom krpom obrišite ispod brtve. Brišite neko vrijeme kako biste uklonili sve ostatke i vlagu s brtve. Ako želite biti temeljni i ući u svaki kutak, dodajte malo octa na štapić s vatom. Zatim vatom očistite cijeli donji dio brtve, dodajući još octa po potrebi. Nakon čišćenja brtve, pokrenite vrući program  kako biste uklonili sav preostali ocat iz bubnja”, objasnila je i dodala kako je važno ostaviti vrata perilice malo odškrinuta između korištenja kako bi se omogućila bolja cirkulacija zraka i spriječilo nakupljanje bakterija, piše Mirror.

Izvor: 24sata.hr/ATV