„Milanko Mihajlica, kog je javnost odavno zaboravila, svaki put pred izbore, pokušava da se iščupa iz zaborava i da ušićari koji politički poen. Nažalost, ne čini to djelima, inicijativama, ni političkim programom nego iznošenjem neistina i pokazujući elementarno nepoznavanje činjenica“, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske.

Dodala je i to da je itekako prisutna u javnom prostoru, i za razliku od Mihajlice, ima rezultate kojima može da se pohvali, kao i dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim problemima koje posao koji obavlja nosi.

„Ja ne krijem ničiji kriminal, a ako Mihajlica ima drugačija saznanja i dovoljno kuraži – neka podnese krivične prijave i protiv tih ljudi i protiv mene za prikrivanje“, dodala je ministar Golić.

„Izjavom da zapostavljam ekologiju i da ne radim ništa na rješavanju problema Trgovske gore, Milanko Mihajlica je pokazao da je prespavao zadnjih deset godina koliko se Ministarstvo i ja već borimo protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori. Mihajlica se Trgovske gore sjeti negdje pred izbore, dok ja iza sebe imam bezbroj sastanaka sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i stručnjacima, s ciljem zaštite života i zdravlja građana Pounja i šire“, navela je Golić i podsjetila da su na njenu i inicijativu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, svi nivoi vlasti, od lokalnih, entitetskih do institucija BiH, usvojili rezolucije/deklaracije kojima se izražava protivljenje ovoj izgradnji i zadužuju organi vlasti da preduzmu potrebne aktivnosti na zaštiti prava BiH kao pogođene zemlje. 

Podsjetila je Golić i na to da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo inicijativu da se zaduženja iz ovih dokumenata konačno počnu izvršavati, kao i da Ministarstvo nije formiralo nikakvu komisiju, kako to sa nipodaštavanjem tvrdi Milanko Mihajlica, nego je Savjet ministara BiH, upravo zahvaljući insistiranju Milorada Dodika, prije nekoliko godina formirao ekspertski i pravni tim, koje čine vrhunski stručnjaci iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Slovenije i EU, da bi zaštitili interese građana i Novog Grada i svih drugih opština i gradova koji bi bili ugroženi izgradnjom ovog odlagališta.

„I umjesto da u ime svojih sugrađana pita ministra inostranih poslova BiH Biseru Turković zašto ne čini ništa da zaštiti prava zemlje koju predstavlja, Mihajlica napada ministra iz Republike Srpske, koja vodi borbu protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori gotovo deceniju, što građani veoma dobro znaju. Kao što znaju i da Milanko Mihajlica nije dao ni minimalan doprinos ovoj borbi, što su, uostalom, kaznili u nekoliko izbornih ciklusa“, zaključuje ministar Golić.

autor:agencije, foto:faktormagzin