Nema dana da skandali ne protresu Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) BiH. Ove sedmice uhapšen je visoko rangirani pripadnik tajne službe iz Terenske kancelarije Banjaluka. I to pod sumnjom da je – član kriminalne grupe?! Provjerava se kako su povjerljivi dokumenti dospjeli do Bojana Cvijetića, osumnjičenog da je vođa narko grupe. Faktor saznaje da je uhapšeni pripadnik OBA BiH bio šef odjeljenja u čijoj je nadležnosti bio tajni nadzor telekomunikacija ili narodski rečeno prisluškivanje. Znao je mnoge službene tajne i imao dodir sa brojnim povjerljivim dokumentima. Bio je, saznaje Faktor, veoma blizak sa bivšim ministrom bezbjednosti BiH i visokim funkcionerom SDS-a, Draganom Mektićem. Toliko je očigledno da se steže i krug oko bivšeg ministra bezbijednosti da je i SDS shvatio da mu je bolje da se povuče iz javnosti.

Opasne veze

Bojan Cvijetić, uhapšen je u akciji „Transporter“, a Mektić je, koliko god da je to bio smijanje u lice javnosti, od njega i to dok je bio u kućnom pritvoru, kupio stan.

Očigledno se radi o bliskim saradnicima, a veliki broj radnika OBA BiH u Terenskoj kancelariji Banjaluka odani su SDS-u i PDP-u te se sumnja da su upleteni u teška kriminalna djela.

Faktor magazin je u nekoliko navrata pisao o stanju u OBA BiH, posebno o situaciji u Banjaluci, gdje je veliki broj poštenih operativaca napustio službu, budući da nisu mogli mirno posmatrati da se stranački „arči“ ova obavještajna služba.

Posljednjjih mjeseci u službu je po direktnim nalozima stranaka opozicije primljeno nekoliko osoba.

Najviše u Odjeljenje za analitiku, za koje postoji mišljenje da je i najvažnije u službi.

Zanimljivo je da je nakon pisanja našeg magazina i činjenice da je direktor Agencije Osman Mehmedagić Osmica u Sarajevu zaposlio poznatog komičara Edina Alađuza Kalimera situacija postala i više nego zanimljiva.

Služba je dobila zadatak da istraži ko dostavlja informacije Faktoru, a prijem novih radnika je zaustavljen.

U službi sada čekaju četvrtak kako bi vidjeli o čemu piše Faktor, umjesto da se sami pozabave kriminalcima i stranačkim uhljebima u svojim redovima.

Nažalost, OBA BiH postala je predmet ismijavanja.

Uz to i insitucija u kojoj stranke opozicije imaju svoje najveće uporište.

autor:faktormagzin