Sve što radi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković biće najveći autogol Bošnjacima, rekao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Okolić je rekao da Turkovićeva nema ovlaštenja da vodi spoljnu politiku, koja je isključivo u nadležnosti Predsjedništva BiH i da bi trebala da se izjasni o prepisci sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

On je istakao da je Turkovićeva prekršila svoja ovlaštenja na štetu svih naroda u BiH, a najviše Bošnjaka.

– Ovo što ona radi je pokazatelj da se radi protiv BiH, za koju se, navodno, svim silama zalažu. Ustvari, iz ovoga se može vidjeti i zaključiti da se oni zalažu samo za BiH koja bi bila po mjeri Bošnjaka. Sve ovo što Turkovićeva radi će biti najveći autogol Bošnjacima – smatra Okolić.

On je naveo da i Bošnjaci i NATO znaju da BiH ne može uću u Alijansu bez pristanka ostalih na to.

– Da li su namjere Bošnjaka i NATO drugačije, u smislu da BiH uđe što je moguće prije u NATO? Moguće je. Ali, i jedni i drugi, znaju da BiH u NATO ne može ući bez mnogo šire priče, odnosno da i ostali moraju da daju pristanak na sve to . ukazao je Okolić.

On je rekao da je NATO kroz svoj štab u Sarajevu prisutan u BiH, ali da Alijansa nema nikakvu posebnu ulogu u ovoj zemlji, budući da je, na osnovu svih postdejtonskih akata, Eufor zadužen da čuva mir i stabilnost u BiH.

– Njegova uloga kakva sada jeste, na ovom nivou je sasvim, što se nas tiče, nepotrebna, ili da drugim riječima kažem – za ostale u BiH da je zadovoljavajuća, jer oni nemaju nikakvu posebnu ulogu u sprovođenju mira – istakao je Okolić.

On je napomenuo da je Eufor u nekoliko navrata rekao da je ta stabilnost neupitna u BiH i da nema potrebe da po bilo kojem osnovu reaguju.

Okolić je dodao da BiH ima odličnu saradnju sa NATO-om i da su partneri kroz mnogo vidova, kao što su mirovne misije, što je, smatra, sasvim dovoljno na ovom nivou.

Stoltenberg je u odgovoru na pismo Turkovićeve naveo da NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa potrebama.

Autor: SRNA/Srpskainfo