Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je danas da će rukovodstvo Republike Srpske, bez obzira na prijetnje sa bilo koje strane adrese, nastaviti da se bori za Ustav i prava Srpske zagarantovana Dejtonskim sporazumom.

Zbog toga nas nazivaju secesionistima, ruskim đacima. Ne, mi to nismo. Nismo ni pod čijim uticajem, osim svog naroda srpskog. Kao i u svakoj drugoj normalnoj državi, gdje je normalno da se politički izabrani predstavnici građana bore za Ustav – mi ćemo to nastaviti da radimo – poručio je Kovačević.

On je istakao da će ova borba biti nastavljena bez obzira na “neke Šmitove” ili bilo kakve prijetnje sa bilo koje strane adrese.

– Mi nismo ovdje izabrani da bismo slušali šta nam kaže Šmit ili iz određene ambasade, već da branimo interese našeg naroda i autonomiju Republike Srpske i od toga, sigurno, nećemo odustati – rekao je Kovačević za Televiziju “Vesti”.

Kovačević je rekao da Šmita treba pitati zašto je donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, a nije imao pravo na to, ukazujući da izmjenom bilo kojeg zakona treba da se bave demokratski izabrani predstavnici građana.

On je naglasio da Republika Srpska nije okupirana i to je nešto na šta neće pristati.

Prema njegovim riječima, sve probleme u BiH mogu da rješavaju isključivo ljudi izabrani u ime naroda koji imaju mandat, legitimitet i kapacitet.

On je naveo da u BiH ne postoji ni jedan bezbjednosni izazov, osim toga da lider SDA Bakir Izetbegović povremeno u političkim nastupima “zvecka oružjem” i prijeti Srbima.

– On govori kako su se Bošnjaci prebrojali i koliko imaju mladih ljudi, lovaca, oružja, kakva im je namjenska industrija, koliko imaju dronova. Dakle, govori kakvi su im kapaciteti ukoliko ponovo budu trebali da ubijaju Srbe. Mi nećemo sigurno dozvoliti da bilo ko ubija Srbe – rekao je Kovačević.

Međutim, kaže Kovačević, zanimljivo je da se niko od stranaca nije bavio tom i takvim izjavama Izetbegovića, niti mu je zaprijetio da se takve stvari ne smiju govoriti i da je to neprihvatljivo u civilizovanom svijetu.

Autor: SRNA/Srpskainfo