Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je danas da građani na izborima pokazuju da je Milorad Dodik njihov prvi izbor, jer vodi politiku kakvu oni žele da se vodi u ime Republike Srpske.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je danas da građani na izborima pokazuju da je Milorad Dodik njihov prvi izbor, jer vodi politiku kakvu oni žele da se vodi u ime Republike Srpske.

– Kome je istekao rok trajanja određuje narod na izborima i moram da podsjetim /predsjednika SDS-a/ Mirka Šarovića da za razliku od njega, za kojeg već 10 izbornih ciklusa narod kaže da ga ne želi, narod želi i bira Milorada Dodika više od 10 ciklusa – rekao je Kovačević, komentarišući izjavu Šarovića da je “aktuelnom srpskom članu Predsjedništva BiH odavno istekao rok trajanja.

On se osvrnuo i na kritike koje je Šarović uputio predsjednici Srpske Željki Cvijanović, ističući da su predsjednici Cvijanović uvedene sankcije jer nije podlegla prtiscima da odustane od Ustava Republike Srpske.

– Željka Cvijanović nije odustala od Ustava i onoga za šta su je izabrali građani, za razliku od Šarovića kojeg ćemo uvijek pamtiti po jednoj stvari – da je kao ministar u Savjetu ministara došao u NSRS i prijeteći kažiprstom svim poslanicima povišenim tonom rekao da neće njemu Republika Srpska da određuje kako će da se ponaša i kakvu će politiku da vodi – istakao je Kovačević.

Kako kaže, poznato je da Šaroviću to određuje Sarajevo i i strane ambasade i da “iz tog razloga građani poručuju da je on taj kojem je davno istekao rok trajanja”.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, je odbaco navode Šarovića da je SNSD doveo Biseru Turković na poziciju ministra spoljnih poslova BiH, istučući da se veoma dobro zna da su postupci Turkovićeve u potpunosti suprotni svemu što ova stranka zastupa i čini.

– Znamo isto tako da Dodik napusti sjednicu Predsjedništva BiH kada kao izvjestilac dođe Bisera Turković i da smo otvoreno cijelom svijetu poručili da ona ne nastupa u ime BiH već iskučivo u ime SDA – poručio je Kovačević.

On je naglasio da SNSD nema nikakvu koalicionu saradnju sa SDA, dodavši da je ova stranka izbor građana Republike Srpske i da kao takva sarađuje sa onima koji su izbor bošnjačkog i hrvatskog naroda, što je i jedini način na koji stvari u BiH mogu da funkcionišu.

– Za razliku od Mirka Šarovića, SDS-a i PDP-a, koji uz podršku Adila Osmanovića sa manjinskim kapacitetom biraju svoje ljude u Centralnu izbornu komisiju BiH ne bi li tu radili protiv Srba i protiv Republike Srpske, pa su tako i u Doboju i u Srebrenici poništavali rezultate na mjestima u kojima su pobjeđivali Srbi, a ostavljali i verifikovali one rezultate gdje su pobjeđivali Bošnjaci – rekao je Kovačević.

On je poručio da građani i dalje vjeruju Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zato što su, kako je rekao, spremni da plate svaku cijenu da se bore za interese ovog naroda za razliku od Mirka Šarovića, SDS-a i PDP-a koji su spremni da rade samo ono što im kaže njihov prijatelj i njihov mentor Kristijan Šmit i što im kažu u Sarajevu iz stranih ambasada.

Autor: RTRS