U ćeliji pulskog zatvora je “balkanski Al Kapone” – tako mediji nazivaju 35-godišnjeg državljanina Crne Gore, Podgoričanina Ivana Vujovića, kojem su specijalci iz Odjeljenja za potrage u petak stavili lisice u Zagrebu.

A Vujović nije ni slutio da je bio na policijskom “radaru” nakon što je policajcima prilikom kontrole dokumenata u Medulinu u noći između utorka na srijedu pružio lažnu crnogorsku vozačku dozvolu, koja je glasila na tuđe ime, ali s njegovom fotografijom.

U Zagreb je došao iz Pule radi dogovorene plastične operacije, takođe pod lažnim imenom, jer je namjeravao, osim identiteta, da promijeni i fizički izgled kako bi nastavio svoje “igrokaze” s policijom.

Čovjek čiji je dosije, kako su pisali crnogorski i srpski mediji, “debeo kao Biblija” dosada je nekoliko puta uspio da umakne policiji i pravosuđu – bilo fizičkom snagom, bilo lukavošću, ali i koristeći “insajdere”, što je učinio prilikom jednog od bijegova iz zatvora.

A ko je zapravo Ivan Vujović i zbog čega ga traži nacionalni Interpol Srbije i zašto su se njime bavili hrvatski specijalci za potrage?

Traži ga Beograd

PU istarska saopštila je da su njeni policajci iz Službe organizovanog kriminaliteta u saradnji s Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK-om) – Služba Zagreb, i FAST jedinicom Crne Gore proveli kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim državljaninom Crne Gore koji je u četvrtak uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo lažne isprave, a utvrđeno je i da je beogradski Interpol radi hapšenja i izručenja Srbiji raspisao za njim međunarodnu potragu zbog pokušaja ubistva.

Policija je u stanu i automobilima koje je koristio Vujović našla više lažnih isprava i drugih predmeta, ali i veću količinu novca.

U međuvremenu se i Uprava policije Crne Gore oglasila i potvrdila njegovo hapšenje.

Krivično djelo zbog kojeg je beogradski Interpol tražio Vujovića jeste ranjavanje Darka Bulatovića (29) koje se dogodilo 29. jula 2016. u beogradskom lokalu “Đura Bar” u Venizelosovoj ulici u Beogradu.

Bulatovićev otac je u to vrijeme bio direktor fudbalske Superlige Srbije, a i nekadašnji je direktor fudbalskih klubova Zemuna, OFK Beograda, podgoričke Budućnosti i Metalca iz Gornjeg Milanovca.

Vujović je pobjegao, a nadzorne kamere snimile su ga na nekoliko mjesta. Uhapšen je 6. novembra 2016. na auto-putu u Njemačkoj nedaleko do granice s Holandijom. Nepunu godinu prije, 24. decembra 2015. uspio je da pobjegne iz zatvora u Bijelom Polju, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 14 godina na koju je bio osuđen 3. marta 2016. zbog ubistva Radovana Savovića nedaleko od zgrade crnogorske televizije u maju 2008.

Osvetio mu se za to što ga je Savović 27. marta 2008. godine pretukao u budvanskom lokalu “Stara Crna Gora”. Savović je sjedio s društvom u podgoričkoj piceriji “Primicia”, a Vujović je čekao da izađe i, dok je prelazio ulicu, prišao mu je s leđa i iz revolvera u njega ispalio nekoliko hitaca usmrtivši ga na mjestu.

Kad su ga izvodili sa suđenja, fotografima je pokazao srednji prst. Prvobitno je kaznu služio u zatvoru Spuž pa je zbog čestih tuča premješten u zatvor u Bijelo Polje. Jednog zatvorenika je pokušao da ubije zašiljenom kašikom, a prijetio je i policajcima.

Spektakularni bijeg

Zbog njegovog spektakularnog bijega – kad je prilikom telefonskog razgovora uz prijetnju pištoljem savladao dežurne čuvare, koji inače ne nose oružje, te potom, takođe prijeteći oružjem, savladao policajca koji je osiguravao glavni ulaz u zatvor – bilo je suspendovano nekoliko rukovoditelja u zatvoru jer je iz sefa šefa zatvorske straže nestao službeni pištolj, a ključ od sefa imali su svi pravosudni policajci. S obzirom na to da se radilo o opasnoj osobi, pokrenuta je široka akcija traganja pod nazivom “BPBLOK”, a i tada je, krajem 2015. godine, o njegovu begu bila obaviještena i hrvatska policija.

Međutim, u januaru 2016. lociran je u Beogradu, ali je u posljednjem trenutku izbjegao hapšenje, pa je mijenjao adrese u glavnom gradu Srbije. Uspijevao je da se krije gotovo godinu dana, u međuvremenu je teško ranio Darka Bulatovića i opet pobjegao, pa godinama izmicao policiji. Bio je jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi. Hrvatski specijalci za potrage, u saradnji sa srpskom, crnogorskom i holandskom policijom uspjeli su da ga uhapse i Vujović će sada čekati odluku suda o izručenju Srbiji.

Sve okolnosti kako je uspio lažnim dokumentima da dođe do Hrvatske, koliko je dugo tamo boravio, je li imao u bijegu pomagače, tek treba rasvijetliti. Sasvim je sigurno da će se sve što je nađeno kod Vujovića, a posebno komunikacija koju je vodio, biti predmet daljnjeg istraživanja hrvatske policije.

Njegov advokat, Matija Miloš, potvrdio je da je Vujoviću određeno 30 dana istražnog zatvora, ali ne zna detalje o njegovom hapšenju, osim da se dogodilo u Zagrebu i da je prebačen u Pulu, gdje ga sumnjiče za lažiranje isprava. Sasvim je izvjesno da bi u Puli prvo mogao da se vodi postupak zbog lažiranja isprave, te nakon što se taj postupak završi udovoljiti zahtjevu za izručenjem nakon što iz Srbije stigne sva dokumentacija, prenosi “Jutarnji.hr“.

Osim toga, sve zavisi i o tome kako će se o zahtjevu srpskog pravosuđa da ga se izruči i sude mu za ubistvo ocijeniti pred sudom u Puli Ivan Vujović.

Izvor: jutarnji.hr/ATV